‘Dit voetbalseizoen lijkt een verloren zaak’

SV Haarle kiest voor jonge trainer; fikse taak om in coronatijd binding binnen club goed te houden

HAARLE – Een verloren voetbalseizoen. Voorzitter John van der Ven van SV Haarle maakt van zijn hart geen moordkuil. “Op 9 februari zal de KNVB bekendmaken hoe het verder moet. Dan heb je optimisten die denken dat het allemaal goed komt. En je hebt pessimisten die zeggen dat het niks meer wordt. Ikzelf? Ik denk dat we ons op het nieuwe seizoen 2021-2022 moeten richten. Al zal ik het zeker niet tegenhouden als er weer wat wedstrijdjes gespeeld mogen worden dit voorjaar. Dat zou fantastisch zijn, maar ik ga er toch van uit dat we in augustus of september pas aan de bak kunnen.”

Marco Groote Schaarsberg, bestuurslid jeugdzaken en lid van de speciale coronacommissie heeft afgelopen zaterdag gemerkt hoe zwaar de huidige tijd is voor de spelers. “We hadden het park voor het eerst na de winterstop geopend voor de jeugd voor onderlinge wedstrijdjes. Dan zie je echt hoe ontzettend veel ze dat gemist hebben. De winterstop is voorbij maar het duurt natuurlijk al veel langer. Alleen maar trainen is zo anders dan het vaste ritme van trainen en wedstrijden spelen. Die aangepaste trainingen zonder kleedkamers zijn steeds doorgegaan, afgezien van een maandje toen er zoveel besmettingen bij het Carmel College Salland waren.”
Er ligt in deze bijzondere tijd volgens Groote Schaarsberg een flinke uitdaging; “Het komt nu aan op creativiteit. Je bent bezig met allerlei initiatieven zoals voetbalclinics. Of we laten trainers eens met een ander team aan de slag gaan. Zoals Jordi Willems die na de zomer ons eerste gaat trainen. Maar dat weet hij zelf nog niet. Van dat gasttrainerschap dan. De KNVB zegt dat je onderlinge partijtjes kunt spelen, maar als kleine dorpsclub ben je dan snel klaar. We hebben op het grote veld in elke leeftijdscategorie één jeugdteam en bij het halve veld twee teams.”
Ook Van der Ven merkt dat het een fikse taak is om de binding binnen de club goed te houden, iets waar SV Haarle van oudsher groot belang aan hecht. Bang dat vrijwilligers afhaken is hij trouwens niet. Voorlopig niet beter gezegd. “Ik reken er echt op dat onze vrijwilligers na de zomer allemaal terug komen, daar ben ik van overtuigd. Misschien gek, maar ik ben eerder bang voor het seizoen daarna. Sommige vrijwilligers denken misschien iets als; elk weekeinde vrij zoals nu is ook prettig en stoppen dan.”

Zwembroek

Hoe zit het eigenlijk met de financiën van de club? “Ik zeg wel eens; als het eb is, dan pas zie je wie een zwembroek draagt”, zo zegt Van der Ven droog. Waarmee hij maar wil aangeven dat door zo’n coronajaar duidelijk is welke club gezond is en welke niet of minder. “Het hangt van de situatie waarin je zit. Heb je toevallig net veel geïnvesteerd in een nieuwe kantine of kleedkamers en daarbij een stevige hypotheek, dan heb je het nu waarschijnlijk zwaar. Niemand had dit kunnen voorzien. Als SV Haarle zitten we gelukkig niet in die situatie. We reserveren jaarlijks voor toekomstige investeringen, maar dat zal dit seizoen niet lukken. Ook wij missen natuurlijk die belangrijke kantineomzet. We hebben wat teruggekregen via steunregelingen van de overheid, maar dat is natuurlijk niet voldoende. Maar als SV Haarle zijn we ook financieel vol vertrouwen voor het nieuwe seizoen.”

Kind van de club

Dat nieuwe seizoen brengt een zowel nieuw als heel bekend gezicht voor de spelers van het eerste; de 25-jarige Jordi Willems. Hij is een echt kind van de club waar hij alle leeftijdscategorieën doorliep bij de jeugd. Daarna keepte Willems zo’n 150 wedstrijden in het vlaggenschip van de roodwitten in de vierde klasse. Onder meer een ernstige schouderblessure maakte daar vroegtijdig een eind aan. Op 22-jarige leeftijd stopte hij al en richtte zich vervolgens op een trainerscarrière. Hij is nu nog trainer van het tweede elftal van Witkampers (Laren) waar hij ook assistent-trainer van het eerste elftal is.
Zijn aanstelling komend seizoen als hoofdtrainer van SV Haarle is een heel bewuste keuze, zo licht Van der Ven toe. “We kiezen voor jonge trainers met ambitie. De vorige trainer was 23 jaar, de huidige is 30 jaar, respectievelijk Jim Brinkhof en Kelvin Bonhof. Na ons maken die een stap omhoog. Voor SV Haarle is het belangrijk om ons huidige niveau vast te houden. Daarom bieden we zo’n jonge trainer met ambitie de kans om hier te beginnen. We zijn als SV Haarle een soort van springplank voor nieuw trainerstalent. Wij bieden faciliteiten en ondersteuning, net als voor alle vrijwilligers die hier aan de slag zijn. Zo blijven we voor die groep jonge trainers ook als dorpsclub interessant.”

Druk maken

Willems kwam als vijfjarige al met zijn vader naar de Pastoorsmoat en staat straks na de zomer voor de spelers van het eerste. Dat had hij zelf ook niet verwacht: “Natuurlijk ken ik ze allemaal. Ik heb ook allemaal met ze gespeeld, maar dat is geen probleem. Ik doe mijn ding als trainer, zorg dat de koppen allemaal goed staan. Als trainer is het een belangrijk om alles uit jouw spelers te halen. Of ik een strenge of juist vriendelijke trainer ben? Van allebei wat denk ik. Ik zeg waar het op staat in de rust bijvoorbeeld, maar ben zeker niet arrogant. Ik ben wel rustiger dan vroeger toen ik hier in de jeugd al teams trainde. Toen maakte ik me langs de lijn nog wel eens druk.” Waar eindigt Haarle in het nieuwe seizoen? “Zeg maar tussen de plaatsen 6 en 9. Daarboven is mooi meegenomen,” zegt hij als een volleerde trainer.
Na het interview wil de voorzitter nog graag iets kwijt: “Als bestuur zijn we erg blij dat er geen sterfgevallen zijn geweest in de vereniging afgelopen jaar. Wel coronabesmettingen maar daar is het bij gebleven. Gelukkig maar.”

Foto (van links naar rechts): Jordi Willems (komend seizoen trainer Haarle 1), voorzitter John van der Ven en bestuurslid jeugdzaken Marco Groote Schaarsberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.