Corona drukt stempel op misdaadcijfers

Aantal woninginbraken in Salland daalt; veel vaker digitale oplichting

RAALTE – Het aantal high impact delicten, zoals woninginbraken en geweldsdelicten, neemt landelijk af en dat is ook terug te zien in de gemeente Raalte. In de gemeente Olst-Wijhe schommelen de misdaadcijfers van 2020, hoewel volgens de gemeente op een laag niveau, nog een beetje ten opzichte van die van 2019. Dat blijkt uit de jaarcijfers van 2020 van de politie IJsselland. De digitale criminaliteit nam zowel in Raalte als in Olst-Wijhe onder invloed van de coronapandemie sterk toe. Corona zorgde ook maatschappelijk voor sociale druk en leidde tot meer conflicten en verminderde verdraagzaamheid tussen mensen onderling.

Eerst het beeld in Raalte. In 2019 waren er nog 166 aangiftes van digitale criminaliteit en dat steeg in 2020 naar 276. Door corona begeven veel inwoners zich vaker op het digitale web. En waar mensen zijn en geld wordt uitgegeven, daar zijn criminelen ook te vinden. Met een aanpak die eenvoudig is, met middelen die nagenoeg iedereen voorhanden heeft zijn ze op zoek naar soms kwetsbare slachtoffers. Op de website staging2.veiliginternetten.nl/themes/online-winkelen staan tips voor het veilig online aan- en verkopen via websites. Teamchef basisteam IJsselland-Zuid Eren Balanan: “Gedigitaliseerde criminaliteit heeft ook onze volledige aandacht. Als politie hebben wij onze focus op preventie, het weerbaarder maken van potentiële slachtoffers en de repressieve aanpak van deze vorm van criminaliteit”.
Vanwege corona zocht de jeugd elkaar vaker buiten op, vooral in de avonduren. Soms rumoerig en zorgend voor overlast in de openbare ruimte in de woonwijk. Dit heeft geleid tot een toename van overlastmeldingen, vandalisme en interventies van 120 naar 147. Daarentegen waren er minder geregistreerde meldingen en incidenten op het gebied van overlast van drugs gerelateerd aan jeugd. De jeugdagenten hebben de indruk dat het gebruik onder jongeren niet minder is. Op basis van deze eigen waarnemingen en gesprekken werd duidelijk dat het gebruik van lachgas, softdrugs en de designerdrugs 3MMC onder een deel van de jongeren nog steeds populair is.
Het aantal meldingen met betrekking tot personen met verward gedrag is gedaald van 108 in 2019 naar 96 in 2020. Inwoners kunnen voor niet acute meldingen contact opnemen met meldpunt bijzondere zorg, via 0800 8778 771 of info@meldpunt-bijzonderezorg.nl. In urgente casussen kan via 112 de ambulancedienst gebeld worden. Als er zorg nodig is, is het niet nodig om de politie in te schakelen.

‘Laag niveau’

De gemeente Olst-Wijhe concludeert dat de misdaadcijfers voor 2020 grotendeels op een laag niveau blijven. Helaas is het aantal gevallen van digitale fraude wel opnieuw flink gestegen, namelijk van 84 in 2019 naar 140 in 2020. Inwoners van Olst-Wijhe krijgen dus ook steeds vaker te maken met het niet betaald of geleverd krijgen van online aan- en verkopen via websites.
In 2020 werd 25 keer aangifte van fietsendiefstal gedaan. De meeste fietsen werden rondom de stations gestolen. In lang niet alle gevallen wordt aangifte gedaan. Aangifte doen kan eenvoudig online via https://staging2.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/aangifte-van-diefstal-fiets.html. In 2021 gaat de gemeente extra aandacht besteden aan dit thema.
Het aantal meldingen met betrekking tot personen met verward gedrag is gestegen van 57 in 2019 naar 91 in 2020. Dit komt mogelijk doordat mensen meer thuis zijn en meer/sneller overlast ervaren en melden. Een aantal personen met verward gedrag is regelmatig in beeld geweest. Enkele van deze personen zijn zelfs verantwoordelijk voor meer dan tien meldingen bij de politie. In Olst-Wijhe zijn in 2020 enkele tientallen waarschuwingen gegeven en boetes uitgeschreven voor het overtreden van de coronamaatregelen.
Het aantal meldingen van jeugdoverlast is licht gestegen. In omliggende gemeenten is het gebruik van nieuwe soorten drugs onder jongeren en jongvolwassenen toegenomen. Die stijging is in Olst-Wijhe niet te zien in de cijfers en signalen. Als er echter signalen van drugsgebruik zijn of informatie over dealers, dan hoopt de gemeente dat dit wordt doorgegeven aan de politie, want dit onderwerp heeft beslist prioriteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.