Code Oranje: ‘Overijssel zonnepark- en windmolenvrij’

ZWOLLE – Nieuwe partij Code Oranje is niet blij met het beleid aangaande de energietransitie. “Dit doordrambeleid zorgt voor een bom onder het draagvlak van de transitie van fossiele naar schone energie. Een gemiste kans”, stellen het Overijsselse Statenlid Johan Stuut en Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos.

Stuut was tot eind vorig jaar Statenlid namens Forum voor Democratie, maar stapte over uit onvrede over partijleider Thierry Baudet. Stuut staat ook op de kandidatenlijst van de partij voor de Tweede Kamerverkiezingen.
“Code Oranje – zondag weer gepeild op een Kamerzetel – krijgt steeds vaker signalen dat er overal in het land horizon vervuilende windmolens worden neergezet, zonder dat daar enig draagvlak voor is onder de bevolking”, zo laat de partij weten in een persbericht. “Landschapsvervuiling, een verpest uitzicht, hinderlijke slagschaduw van ronddraaiende wieken, hoofdpijn door laagfrequent geluid, waardedaling van woningen. Vraag omwonenden van een windpark naar hun bezwaren en ze dreunen dit rijtje moeiteloos op. Uit een inventarisatie van de energieplannen van alle Nederlandse regio’s blijkt dat uiterlijk in 2030 zo’n 3180 windmolens en 68.900 voetbalvelden vol zonnepanelen worden gerealiseerd. De plannen zijn vastgelegd in regionale energiestrategieën. Experts zien grote problemen. Ze vrezen voor verloedering van het landschap en veel weerstand van burgers.”
In plaats van windmolens op land en velden vol zonnepanelen, pleiten de kandidaat-Kamerleden van Code Oranje ervoor om zoveel mogelijk huizen te voorzien van zonnepanelen op de eigen daken. “Als we zonnepanelen op daken van huizen leggen in plaats van dat we mega zonneparken en windmolens aanleggen, hebben we drie keer winst. We houden ons landschap mooi, we stappen over op schone energie én we realiseren voor onze inwoners een lagere energierekening”, aldus Stuut en De Mos, die Overijssel zonnepark- en windmolenvrij willen zien en naast zonnepanelen op daken ook pleiten voor andere schone alternatieven, zoals kernenergie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.