Carolien Jonkman: Met een scheve schaats rijden

Wat een fantastisch schaatsweer hebben wij gehad en wat hebben wij prachtige mogelijkheden om te schaatsen in Raalte en omstreken. Ook ik heb de oude kunstschaatsen uit de kast gehaald om te schaatsen. Helaas waren de ijzers krom. Ik reed even met een scheve schaats.

Zo kwam ik op het spreekwoord ‘een scheve schaats rijden’. Wie een scheve schaats rijdt, doet iets wat niet mag of hoort en dan denken we aan vreemdgaan. Een schuine schaats rijden betekent dat je veel seks hebt met verschillende mensen op een onbehoorlijke manier. Ik denk terug aan een aantal coaching sessies van de afgelopen weken. Een mevrouw had inderdaad een scheve schaats gereden en toch wilde ze samen met haar man de weg weer vinden. ´Wat heb ik de afgelopen jaren gemist, waardoor ik deze keuze heb gemaakt en hoe vinden we een weg die voor ons beide vervullend is´. Mooi om deze twee mensen te mogen begeleiden in deze transformatie.

Een andere mevrouw rijdt een schuine schaats, dus zij heeft meer intieme seksuele relaties. Alhoewel bij haar dit niet meer onbehoorlijk is. Ze is namelijk polyamoureus. Dat betekent dat je je met meer mensen intiem verbonden voelt, oprecht van hen houdt op een ethische manier en met toestemming van alle betrokkenen. Je kunt het vergelijken met de liefde voor je kinderen. Een mens die zijn eigen kind graag ziet en van hem/haar houdt, kan ook echte liefde voelen bij een tweede kind. Je houdt van elk kind. De meeste mensen hebben een monogame relatiemanier. Polyamorie is een andere manier.

De mevrouw zegt ´Ik houd van mensen´. Ze was al negen jaar getrouwd met een man, toen ze verliefd werd op een vrouw. Ze wilde met deze vrouw daten en ook een relatie. Zij heeft met haar man hierover goede afspraken gemaakt, net zoals in een monogame relatie gebeurt. Haar man vond de extra relatie oké en gunde haar deze liefde. Die relatie bleek erg fijn, aanvullend aan de relatie met haar man en zorgde ervoor dat er inderdaad nog meer liefde binnen al haar relaties ging stromen. Nu zijn er nog meer mensen betrokken.

Begrip, eerlijkheid en open met elkaar kunnen praten is heel erg belangrijk in elke relatie. In polyamoureuze relaties helemaal. Dat gaat niet altijd zo gemakkelijk. Door moeilijke communicatie gaan vriendschappen verloren. Vele emoties kunnen naar voren komen. Iemand kan moeite hebben met vertrouwen van de ander, jaloers worden, meer willen dan de ander, etc.
De spreekwoorden Een scheve en schuine schaats rijden passen niet meer in de wereld van de bewuste mens. Wie verzint een nieuwe?
Voel je vrij om over je relatie te praten: info@carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.