BOA’s in Raalte: ‘Als we mensen met een glimlach naar huis kunnen sturen, is het goed’

RAALTE – Afgelopen donderdag stond de teller van boetes voor overtredingen van de avondklok, wat Raalte betreft, op achttien. BOA’s Michelle Albersen en Martheo Stoel, allebei ook actief in Raalte, kwamen die dag even aan het woord tijdens het wekelijkse perspraatje van de gemeente.

“We zien in Raalte dat het goed gaat met de avondklok. We controleren samen met de politie. De mensen die we aanhouden hebben er begrip voor. Ze erkennen schuld en snappen dat ze verkeerd bezig zijn”, vertelt Stoel. Maar corona zorgt ook voor andere, nieuwe (tot voor een jaar geleden totaal ondenkbare) situaties. Stoe: “We hebben nu bijvoorbeeld ook te maken met click en collect; het afhalen bij de winkels. Ook dat gaat goed. Het is voor alle partijen wennen. En dat is logisch.” Burgemeester Martijn Dadema, ook aanwezig: “Het was aanvankelijk niet helemaal duidelijk hoe alles moest worden uitgevoerd. Dan staan BOA’s als eerste aan de lat. Wat werkt niet, wat werkt wel? Hun indrukken nemen ze ook mee naar het overleg. In die zin zijn BOA’s onze ogen en oren.”
De gemeente Raalte huurt de BOA’s, net zoals Olst-Wijhe, in van de gemeente Deventer. Raalte beschikt zo over 1,9 fte aan extra zichtbaarheid op straat. Albersen en Stoel hebben het naar hun zin in Raalte. “Het is niet alleen maar controleren”, stelt Albersen. “We helpen mensen ook. Op straat zijn we er voor hen. Als we mensen met een glimlach naar huis kan sturen, is het goed.”
De grappen over BOA’s (als ‘reserveagenten’) hoor je overal, maar de twee hebben er weinig last van. “In Raalte hebben we er weinig mee te maken gehad”, stelt Stoel. “We trekken ook op met agenten die ons ondersteunen. Die negativiteit ervaar ik niet in Raalte. Maar dat is op andere plekken anders. In Deventer gebeuren weer heel andere dingen…”
De taken zijn recentelijk ook uitgebreid met adresonderzoek. Als er twijfels bestaan over de juistheid van het adres van een persoon, kan het zijn dat de BOA’s daarbij ambtenaren ondersteunen. Maar verder bestaan hun taken uit diensten op straat. Waken over de openbare orde, het parkeerbeleid en overlast voorkomen. Na negen uur komt daar nu ook de avondklok bij. “We proberen overal, ook in alle buurdorpen, onze gezichten te laten zien”, vertelt Albersen. “Het leuke is ook dat de mensen aan ons denken. Soms als er een ongeluk is gebeurd en we erbij zijn, komen ze even langs met een bakje thee of koffie…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.