13.400 Raaltenaren ontvangen brief over invullen keuze Donorregister

DEN HAAG – Iedereen vanaf 18 jaar uit de gemeente Raalte die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 20 februari een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 13.400 Raaltenaren.

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Er zijn vier opties: donor worden; geen donor worden; de beslissing overlaten aan de partner of de familie of de beslissing overlaten aan een zelf te benoemen (ander) persoon. Bij de brief zit een formulier waarop de keuze ingevuld kan worden. Daarnaast is het op elk moment mogelijk om de keuze in te vullen (of te wijzigen) op staging2.donorregister.nl. Op dit moment hebben volgens het ministerie van VWS negen miljoen volwassenen hun keuze al gemaakt.
Iedereen die na zes weken na ontvangst van de brief geen keuze heeft ingevuld, krijgt een tweede brief. Onderneemt hij/zij daarna nog steeds geen actie, dan komt hij/zij met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Daarover ontvangt men dan ook een bevestigingsbrief.
Tot 1 januari 2021 vulde 56,4 procent van de Raaltenaren vanaf 18 jaar zijn/haar keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 60,5 procent om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 24,3 procent wil geen orgaandonor worden en 15,2 procent laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.
Ga voor meer informatie naar donorregister.nl of hoewerktorgaandonatie.nl. Bel voor vragen over het Donorregister of hulp bij het invullen naar 0900 – 821 21 66. Het Donorregister is ook bereikbaar via het contactformulier op de website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.