VV Heino maakt duurzaamheidsslag en investeert 200.000 euro

HEINO – Voetbalvereniging Heino staat er goed op bij de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). Niet alleen is er veel respect voor de prestaties van de eersteklasser; het bestuur krijgt ook complimenten voor de acties op het gebied van duurzaamheid. De kleedkamers zijn aangepakt, de zonnepanelen liggen op het dak en recentelijk is de laatste klus geklaard: het plaatsen van nieuwe led-verlichting bij de velden.

Geen wonder dus dat Arjen Stegeman (voorzitter), Timo Bomhof (bestuurslid PR) en Bram Vervloet (voorzitter sponsorcommissie) trots aanschuiven. “Het bestuur had al langer de wens om een energiescan te laten uitvoeren. Dat is in de zomer van 2019 opgepakt. Enerzijds omdat er een leuk subsidiepotje beschikbaar was. Anderzijds omdat we binnen de club ook een paar kartrekkers hebben met ervaring in dit soort trajecten.”
De energiescan bleek een fantastisch vertrekmoment. Natuurlijk kwamen er zaken boven tafel die min of meer bekend waren. Zo fronste geen enkel lid de wenkbrauwen bij de mededeling dat de veldverlichting als grootste kostenpost uit de bus kwam. Maar misschien wel bij de opmerking dat de verlichting ook brandt op momenten dat het eigenlijk niet meer nodig is. Of bij de constatering dat de koelkasten in de kantine behoorlijk verouderd zijn.
De eindconclusie: vv Heino past naadloos in de categorie grootverbruikers. Voldoende werk dus voor de energiebesparingsgroep die binnen de club is opgericht. Naast enkele kleine klussen werden drie grote projecten in het leven geroepen: led-verlichting langs de velden, zonnepanelen op het dak en energiezuinige kleedkamers. Dat laatste was ook mogelijk omdat er al een renovatie van de kleedkamers op het programma stond. “Tja, dan probeer je het meteen wel iets breder op te pakken, dus met vloerverwarming, dubbele beglazing en verlichting met sensoren zodat het niet onnodig blijft branden.”

Grootste lening

De totale duurzaamheidsinvestering ligt rond de 200.000 euro. Dit bedrag kon mede worden opgehoest dankzij een lening van de gemeente Raalte en Stichting Waarborgfonds Sport. “De grootste lening uit de geschiedenis van vv Heino”, geven Stegeman, Bomhof en Vervloet aan. “Tijdens een bijzondere vergadering in de buitenlucht gingen de leden akkoord met dit verduurzamingsplan. En dat zegt ook wel iets. Zowel over de eensgezindheid als over het gevoel bij de jaarlijkse besparing die we dankzij deze duurzaamheidsmaatregelen kunnen realiseren. Overigens was de investering een stuk hoger geweest als we niet van 93 unieke vrijwilligers gebruik hadden kunnen maken. Alle seniorenteams (dames en heren) en A1 hebben meegeholpen bij de renovatie van de kleedkamers. De leden hebben opnieuw een groot hart getoond voor de club. Wel jammer dat we ze door de corona niet iets beter hebben kunnen bedanken.”

Topsponsoren

Voor de uitvoering van de werkzaamheden is vooral gekeken naar partijen in Heino en de gemeente Raalte. Daar zit ook veel deskundigheid als het gaat om duurzaamheid. Uiteindelijk werd gekozen voor Dijkman Zonne Energie (zonnepanelen) uit Heino en Beekman Elektro (verlichting rond de velden) uit Raalte. Twee partijen die al langere tijd zijn verweven met de plaatselijke voetbaltrots en door een nieuwe overeenkomst zelfs de status van Topsponsor hebben gekregen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.