Vrouwen uit Olst-Wijhe voor onderzoek borstkanker naar Deventer en Zwolle

REGIO – Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit de gemeente Olst-Wijhe kunnen weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Inwoonsters van Olst krijgen daarvoor een uitnodiging voor een onderzoek in het onderzoekscentrum aan de Zutphenseweg 51 in Deventer (vanaf 1 februari); inwoonsters van Wijhe zijn vanaf 6 februari welkom in het onderzoekscentrum in gebouw Pas de Deux I in Zwolle.

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het onderzoek. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. “Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere twee jaar uitnodigen”, zo laat de organisatie van het onderzoek weten.
Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet het geval. In de ene regio moeten vrouwen (veel) langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, worden cliënten gevraagd het onderzoek op een andere locatie te laten doen.
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.
Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker is te vinden op staging2.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Bellen naar tel. 088 11 86 300 (in de krant stond buiten onze schuld om het verkeerde nummer) kan ook (bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur).

Raalte

Van 1 februari tot en met (ongeveer) 9 maart staat het mobiele onderzoekscentrum wel weer gewoon op de Klompenmakershof in Raalte (de parkeerplaats achter het politiebureau). Bevolkingsonderzoek Oost heeft er een overdekte wachtruimte naast geplaatst. Deze wachtruimte, een zogenaamde cabin, biedt ruimte voor cliënten om overdekt te wachten. Vanwege de 1,5 meter regel is dit namelijk niet mogelijk in de wachtkamer van het mobiele onderzoekscentrum. Graag vijf minuten voor de afspraak aanwezig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.