Vroeger in Salland: voorgeschiedenis gemeentehuis Raalte

Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat over het gemeentehuis in Raalte.

“Ik wil u nu meenemen naar de voorgeschiedenis van het gemeentehuis van Raalte, zoals het heden ten dage nog steeds pronkt aan de Zwolsestraat. Ten tijde van de schout Willem Berends, die van 1808-1825 als zodanig fungeerde, was de secretarie gevestigd in diens woning, het zogenaamde Scholtenhuis aan de Deventerweg. Berends werd als burgemeester opgevolgd door Willem Stolte. Deze betrok als zijn woning ‘de Hofstede’ aan de Zwolsestraat, waar ook de secretarie werd ondergebracht. Toen de heer mr. G. A. Vos de Wael in oktober 1851 Stolte als burgemeester opvolgde, werd een ander vertrek in diens woning (‘de Villa’) aan de Zwolsestraat als secretarie ingericht, op de plaats waar nu het oude gedeelte van gemeentehuis staat.
Toen Vos de Wael in 1879 de door hem aangekochte de Hofstede betrok, werd ook de secretarie naar dat pand overgebracht en bleef daar gevestigd tot 1882. In dat jaar werd de vroegere dorpsschool aan de Grotestraat als gemeentehuis in gebruik genomen.
Totdat zich later, betrekkelijk onverwacht, een kans voordeed. Na het overlijden van de heer Vos de Wael kwam de ‘de villa’, inmiddels bewoond door dokter Van den Berg, in de verkoop. Het college van B&W stak de koppen bijeen, het advies van de bouwkundig nestor van den raad, de heer Thies Oltmans, werd ingewonnen, er volgde overleg met de gemeentearchitect en het resultaat was, dat het college van B&W op de dag van de veiling, 26 februari 1924, in een geheime zitting bij de raad het voorstel indiende om het betreffende pand met het bijbehorende terrein ter grootte van 59 aren aan te kopen en het te bestemmen voor de bouw van een nieuw gemeentehuis. Het voorstel werd door de raad enthousiast ontvangen en met algemene stemmen aangenomen. Wethouder Westenenk werd gemachtigd om namens de gemeente tijdens de later op de dag te houden veiling een bod uit te brengen. Het resultaat was dat de gemeente voor een zeer schappelijke prijs eigenaar werd van het begeerde perceel.

De bedoeling was het aangekochte herenhuis grondig te verbouwen en eventueel te vergroten en het in gebruik te nemen als gemeentehuis. De plannen werden verschillende malen gewijzigd, tot ze tenslotte definitief werden vastgesteld. En zo kon op 17 maart 1925 de aanbesteding plaatsvinden voor de bouw van een naar de eisen des tijds ingericht gemeentehuis, Raalte waardig. Maar hierover meer in mijn volgende rubriek.”

Tonny Nijboer

Hierbij een foto uit het familiearchief. Het betreft de Villa waarin rond 1910 dokter Henry Albert Julius Nord woonde en er zijn praktijk uitoefende. Op deze plek staat nu het oude gedeelte van het gemeentehuis van Raalte, door velen aangeduid als ‘de villa’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.