Straathof verkoopt bedrijf Mariënheem

Einde varkenshouderij in zicht; koper denkt aan woningen en kleinschalige bedrijvigheid

MARIËNHEEM – Ondernemer en ontwikkelaar Henry Franken uit Wesepe heeft de leegstaande varkenshouderij langs de N35 bij Mariënheem gekocht van de firma Sebava van de familie Straathof. Franken gaat plannen ontwikkelen om het bedrijf te slopen en denkt daarna aan de bouw van bijvoorbeeld woningen of kleinschalige bedrijvigheid. Dat zou in de loop van 2022 kunnen gebeuren.

Verantwoordelijk wethouder Wout Wagenmans is positief over de aankoop. “Dit past goed in ons beleid zoals vastgelegd in ‘Erven in beweging’ en Rood-voor-Rood’, waarmee je andere ontwikkelingen in het buitengebied stimuleert. Deze locatie langs de N35 en dicht bij Natura 2000-gebied het Boetelerveld is ook niet zo geschikt.”
De aankoop betekent het definitieve einde van de in 2008 door de maatschap Wichers Schreur gebouwde bedrijf. Het varkensbedrijf werd toen gebouwd met twee etages op een bouwblok van 100 bij 32 meter. Het verkrijgen van de milieu- en bouwvergunningen van de gemeente Raalte leverde destijds geen problemen of bezwaren op door onder meer plaatsing van een combiwasser tegen de uitstoot van ammoniak, stof en geur. Het ging destijds om 1.600 zeugen met 1.000 vleesvarkens. Na een qua resultaten goede beginperiode kwam na enkele jaren de klad erin. Rond 2013 kwam de NVWA in actie waarna in juni 2014 de Rabobank overging tot een executieveiling. Tijdens de kijkdagen bleek toen dat het bedrijf snel in verval was geraakt. Kijkers schatten destijds dat er tonnen nodig waren om het weer geschikt te maken voor het houden van varkens. Toch kocht Sebava het leegstaande bedrijf met de bedoeling om er weer actief te worden. Dat leverde direct veel verzet, protest en een rechtszaak op van onder meer omwonenden en belangengroepen. Zij verwezen onder meer naar de grote milieu- en dierenwelzijnsproblemen van Adriaan Straathof die daarom in enkele Duitse deelstaten niet meer als varkenshouder mocht opereren. Ook brandde eerder een van de Nederlandse varkensbedrijven van Sebava in het Gelderse Erichem tot de grond toe af, waarbij 24.000 varkens de dood vonden. Verder zou de locatie van het bedrijf langs de drukke N35 gevaarlijk zijn en is de afstand tot het dorp Mariënheem te klein.

‘Geen wenshouder’

De Raad van State oordeelde echter dat de gemeente Raalte terecht de vergunningen aan Sebava af had gegeven omdat voldaan werd aan alle landelijke en provinciale milieueisen. Kort na die uitspraak zette Sebava echter het bedrijf weer te koop voor een vraagprijs van 2,5 miljoen euro. In de advertentie stond destijds dat er 1.989 zeugen, 6.596 gespeende biggen, 47 gelten en 2 beren toegestaan zijn. Ook was er een NB-vergunning en een omgevingsvergunning voor het houden van bijna 3.000 zeugen.
Wethouder Wagenmans gaf enkele jaren geleden toestemming aan Sebava voor een doorstart ondanks de vele protesten. “Ik snap die emoties heel goed maar ik ben natuurlijk wel wethouder en geen wenshouder. Met de familie Straathof hebben we een goede dialoog gevoerd. Zij en ik moeten ons aan de wettelijke kaders houden. Ook ondernemers hebben rechten en als overheid moet je betrouwbaar zijn. In het begin was er sprake van plannen dat het bouwblok vergroot zou worden, maar dat hebben we als gemeente meteen van de hand gewezen.”
Volgens de Raalter wethouder wordt er nu te snel gedacht dat er woningen op deze plek gebouwd kunnen worden. “Je hebt te maken met milieucirkels van onder meer een geiten- en varkenshouderij in de buurt. Er zijn zeker mogelijkheden, maar het zal maatwerk moeten worden. Het gaat toch om een stuk grond van 9.000 vierkante meter.”

Stikstofruimte

De vrijkomende stikstofruimte uit de Nb-vergunning zou voor andere projecten zoals verbreding van de N35 of woningbouw gebruikt kunnen worden. Eigenlijk is dat een merkwaardige zaak, zo merkt Wagenmans op, omdat er nu al jaren geen enkel dier op het bedrijf rondloopt en de uitstoot dus feitelijk nul is. “Het gaat om vergunde ruimte, maar die wordt in dit geval nu dus helemaal niet gebruikt. Op papier zal het allemaal kloppen. Ik denk persoonlijk dat de stikstofuitstoot in de landbouw eigenlijk lager is dan op papier en op basis van vergunningen berekend is. Bovendien is de uitstoot van elk agrarisch bedrijf bekend maar dat geldt niet voor veel andere bedrijven.”
De nieuwe eigenaar Franken is erg actief in het Sallandse. Hij beschikt over kapitaal door de verkoop van zijn aandeel in een IT-bedrijf. In zijn eigen woonplaats is hij druk met de bouw van een nieuwe molen met onder meer vijf appartementen voor verhuur en stroomopwekking voor twintig huishoudens. In Deventer bouwde hij appartementen in het voormalige gerechtsgebouw, een rijksmonument, aan de Brink.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.