Stedenbouwkundig plan Franciscushof-Zuid vastgesteld

RAALTE – Het Raalter college van B&W is akkoord met het stedenbouwkundig plan voor het nieuwbouwplan Franciscushof-Zuid. De gemeente gaat nu aan de slag met het ontwerpbestemmingsplan voor dit terrein langs de N35 (ten zuiden van het al gerealiseerde deel van de wijk). Het is de bedoeling dat er circa 163 woningen komen. Het gaat om rijtjeswoningen (koop én huur), twee-onder-één-kappers en vrijstaande woningen. De gemeente verwacht dat de schop begin 2022 de grond in kan.

Raalte besloot in 2018 een nieuw ontwerp voor het nieuwbouwplan Franciscushof- Zuid te maken. Het eerdere ontwerp was op dat moment circa tien jaar oud en voldeed niet meer aan de woonbehoeftes. “Veel grote kavels, niet meer van deze tijd”, legt wethouder Wout Wagenmans uit. “Voorafgaand aan het plan hebben we verschillende informatiebijeenkomsten georganiseerd. We hebben onder andere gesproken over randvoorwaarden en wensen. Deze input is meegenomen bij het opstellen van het stedenbouwkundig plan.”
Dat plan is opgesteld en uitgewerkt door SPV Architectuur en Stedenbouw. Het omvat vier deelgebieden. De bouw van de woningen in de deelgebieden de Erven en de Velden zal voor een belangrijk deel projectmatig worden uitgevoerd; in de deelgebieden Het Eiland en Bosrijk is er plek voor collectief particulier opdrachtgeverschap. Daarnaast wordt er in het plan ruimte geboden aan bijzondere woonvormen, zoals bijvoorbeeld rug-aan-rugwoningen.
In verband met de aanpak van de N35 zal het bestaande bos deels gekapt moeten worden. Daarom wil de gemeente ‘extra zorgvuldig’ omgaan met de resterende bomen en groenstructuren. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk op open plekken te bouwen en bomen aan te planten. De gemeente stelt dat er genoeg draagvlak bestaat voor de plannen. “We hebben positieve reacties ontvangen op het concept tijdens de eerdere bijeenkomsten met geïnteresseerden. Uiteraard werden er ook enkele kanttekeningen geplaatst, die hebben geleid tot aanpassing van het concept.”
De gemeente hoopt dat de bestemmingsplanwijziging in het tweede kwartaal in procedure kan. De kaveluitgifte en het bouwrijp maken van de grond starten dan in het vierde kwartaal.
Ga voor meer informatie en het interesseformulier naar staging2.franciscushof.nl/stedenbouwkundigplan.

Kader met raster: Verlies

Het is de bedoeling dat er een geluidswerende voorziening (wal of scherm) komt langs de N35. Dat zal leiden tot een financieel verlies. Raalte heeft er 1,3 miljoen voor gereserveerd. Hoe groot het verlies zal zijn, is nu nog niet duidelijk. Daarbij speelt namelijk ook de kostenverdeling tussen Rijk, provincie en gemeente een rol. Wie betaalt wat? In de aanloop naar de start van de bestemmingsplanprocedure moet hier meer duidelijkheid over komen.

3 REACTIES

  1. Beste Henny . IK vind het knap dat je hier een reactie geeft op een artikel ,dat je dit anoniem doet is natuurlijk al geweldig Getuigt van lef.Maar dat je het artikel aangrijpt om iemand [ we weten allemaal wie je bedoeld] hier eigenlijk [sorry voor uitdrukking] afzeikt., geeft voor mij als lezer aan dat hiermee zowel jij als de SC [die dit goedkeurt] bijna een RTL boulevard Blad aan het worden is . Als lezer van SC zouden deze recties a ok iet geplaatst moeten worden . Roddelbladen zat in Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.