Home / fbpost / Nieuwjaarstoespraak burgemeester Dadema, de volledige tekst

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Dadema, de volledige tekst

RAALTE – De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Raalte is sinds gisteravond online te zien via www.raalte.nl/nieuwjaarsreceptie. De winnaars van de Goudhaentjes (Stichting Fonds voor Ons en Samen Sterk Luttenberg) werden bekend gemaakt en daarnaast hield burgemeester Martijn Dadema zijn nieuwjaarstoespraak. Hieronder de volledige tekst.

Goedenavond beste inwoners van Raalte,

Van harte welkom bij deze online nieuwjaarsreceptie vanuit een leeg HOFtheater. Geen geroezemoes in de zaal, geen handdruk bij de ingang, geen persoonlijke goede wensen. Het is exemplarisch voor deze tijd waarin het Coronavirus bepaalt.

Het grootste deel van 2020 werd bepaald door dit virus en vooral de gevolgen ervan. Een virus dat ons liet voelen wat een gebrek aan vrijheid betekent. En dat in het jaar dat we massaal 75 Jaar Vrijheid wilden vieren. Symbolischer kan bijna niet.

Een virus dat het leven van iedereen op zijn kop zette, zoals we ons nooit hadden kunnen voorstellen. Verdriet vanwege dierbaren die ziek werden of zelfs overleden. Velen misten gezelschap van naasten, een arm om de schouder of een knuffel. Kinderen ineens online naar school. Jongeren mochten elkaar maar mondjesmaat ontmoeten en uitgaan, zelfs met Oud en Nieuw.

Groepen ondernemers vrezen voor het voorbestaan van hun levenswerk. Werknemers twijfelden aan de toekomst van hun baan. Sport – en andere verenigingen moesten de deuren sluiten en hun sociale functie lag stil. Vrijwilligers zaten ineens veel thuis. Bruiloften, examenborrels, dorpsfeesten, wandelvierdaagsen, sportwedstrijden, theatervoorstellingen: alles werd afgelast. Het werd stil en saai.

En niet alleen dat. Logische gevoelens van angst, kwetsbaarheid, onzekerheid, eenzaamheid, somberheid, een gebrek aan perspectief kwamen sterk naar boven. Iedereen heeft er wel even last van, soms een beetje en soms heel veel.

Deze periode beperkt niet alleen de vrijheid om te doen wat je wilt. Het gaat ook op de loop met je gevoelens, met je emoties. En dat is soms heel lastig. Maar laat deze negatieve gevoelens, deze negatieve emoties uw leven niet overheersen. Laat ze niet permanent worden en laten we niet doen of dit het nieuwe normaal is. Dat is het niet. Probeer het positieve te zien en optimistisch te blijven. Desnoods met hulp van anderen.

Beste inwoners, de crisis leert ons gelukkig ook veel positieve lessen. Het laat zien dat we echt samen moeten leven, allemaal, en niet ieder op een eigen eilandje met de rug naar de ander. Samenleven betekent ook aandacht en voldoende steun voor de kwetsbaren. En ineens kon dit ook best makkelijk digitaal: privé, op het werk, in de zorg, het onderwijs. Innovaties die anders nooit zo snel mogelijk waren geweest.

En misschien kan een stapje terug in de ‘rat race’ van sneller, sneller, sneller en meer meer meer, ook geen kwaad. Minder groots en meeslepend. Meer genieten van waardevolle kleine dingen, zoals gezin, vrienden, de wandeling in de omgeving, het belletje of kaartje, het Zoom-gesprek.

De crisis legde ook de onderwaardering voor mensen in de zorg, de politie en handhaving en onderwijs ineens pijnlijk bloot. Het belang van hun inzet voor onze samenleving werd weer kraakhelder. Laten we dit niet vergeten.

En alleen samen kunnen we de crisis aan. Een goed functionerende overheid samen met inwoners en het maatschappelijk middenveld. Niet alleen. De gemeente heeft zijn uiterste best gedaan om met alle delen van de samenleving in verbinding te staan, een luisterend oor te bieden, advies te geven, mensen aan elkaar te koppelen en soms ook financieel te steunen. Dat blijft zo, ook in 2021.

En gelukkig is veel daarvan nu al zichtbaar in onze dorpen. Deze crisis liet de enorme kracht van onze samenleving, van onze gemeenschappen zien. Heel veel lichtpuntjes, optimisme, en hoop, ook in moeilijke tijden. Zo veel #aandachtvoorelkaar.

De serenades bij verzorgingshuizen, boodschappen doen voor elkaar, Facebookgroepen en Vrijwilligerspunt waar mensen hulp aanboden, bloemen plukken in bloemenweide Luttenberg, digitale pubquizen, Top700s en bingo’s, creatieve dorpsfeesten, verlichte kerstroutes, Insta-challenges, ondernemers die op unieke manieren samenwerkten, veel steun voor de lokale afhaalhoreca, ‘Koop lokaal’. En een andere manier van feestvieren tijdens de feestdagen.

En 2021 wordt beter. Niet direct, maar het komt. Ik kijk positief en hoopvol uit naar die toekomst. Het vaccin is in aantocht, en we kunnen veel meer testen. Licht schijnt aan het einde van de tunnel. In 2021 krijgen we mondjesmaat onze vrijheden terug, onze gezondheid wordt beter beschermd, het sociale leven zal op gang komen, de economie trekt hopelijk snel aan. Het leven kunnen we weer oppakken.

Ik wil u speciaal vragen om uw vrijwilligerswerk weer op te pakken. Het is in 2021 tenslotte het Nationaal jaar van de vrijwilliger. Onze samenleving kan niet zonder uw inzet. Ik weet dat een aanzienlijk aantal inwoners, vaak ook ouder, twijfelt om dit te doen. Dat snap ik, maar we hebben u nodig, uw kennis, uw ervaring, uw inzet. Dus alstublieft keer terug naar het koor, het verzorgingstehuis, de sportvereniging, het theater, het dorpshuis, de evenementen, en de vele vele andere activiteiten die onze gemeenschappen kleur geven, die uw leven kleur geven. Pak dat vrijwilligerswerk weer op!

Achter de wolken schijnt de zon, de zonnestralen van hoop en optimisme. Ik wens alle inwoners namens de gemeenteraad, het college van B&W en de ambtelijke organisatie een heel gezond en hoopvol 2021. Dank u wel.

Lees ook

Lezing in Langhuus over stoomhoutzagerij

WIJHE – Stichting Wilpsche Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk verzorgt op dinsdag 28 september een lezing in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.