Natuurmomenten: Low battery

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Afgelopen week was Sjaak te vinden op de Staphorster Grote Stouwe.

“Ik rijd over de Staphorster Grote Stouwe. Deze stouwdijk is al in 1780 aangelegd om het vele Drentse water te keren vanaf het Meppelerdiep. Het was toen nog een nietig klein stroompje. Bij een ruilverkaveling is een dijk vlak langs het Meppelerdiep gelegd en sindsdien vinden er geen overstromingen meer plaats in deze vroegere uiterwaarden. Het is nu een natuurreservaat geworden waar waterinlaten en waterwindmolens nu voor een plasdras waterpeil zorgen.

Het vele riet is hier recent gemaaid en vanaf de stouwdijk heb ik een prachtig uitzicht op dit deel van de ondergelopen graslanden. Een honderdtal kieviten doet zich tegoed aan de vele wormen in het soppige land. Kijk, daar hipt een rietgors en daarachter staat een blauwe reiger.

Ginder zie ik twee kauwtje om beurten vanaf een knotwilg naar een kadaver in de waterplas gaan. Er zijn nog geen kapers op de kust. Een watervogel met zwemvliezen heef het loodje gelegd. Het is een buitenkansje voor deze mooie zwarte gedrongen vogels met hun zilvergrijze kopzijden.

Hier volg ik het pad door een houtsingeltje en dan maar terug naar de auto. Och, dat had ik hier helemaal niet verwacht! Daar in de verte. Een sprong reegeiten! Vier, en daar vijf! Ze zoeken elkaar op en bedenken wat te doen. Het liefst maak ik me onzichtbaar. Eén fotootje, maar wel snel dan. Oei, grijs en donker weer, de instellingen zijn fout. Shit, ‘Low battery!’ Dan maar snel met m’n iPhone. Die maakt ook mooie foto’s. Nee hé! Die staat bij deze lage temperaturen ook al in het rood. 2 %, battery low!

En de reeën? Die zijn allang naar huis. Ik ga ook maar, als de auto tenminste start…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.