Lauk: Varkens

De gemeente Raalte en de inwoners van Mariënheem zijn van een hoofdpijndossier verlost nu vrijwel zeker de grote varkenshouderij langs de N35 wordt gesloopt. Afgelopen jaren was er veel en felle kritiek op de plannen van de nieuwe eigenaar, de Gelderse varkenshouder Straathof om het sinds 2015 leegstaande bedrijf opnieuw op te starten.

Ik snap de emoties wel. De gemiddelde Sallander houdt van een goed en betaalbaar stuk varkensvlees op de barbecue, er is zelfs een heel festival succesvol mee, maar dat ‘van zaadje tot karbonaadje’ moet liever niet in de eigen achtertuin. Elk argument werd er ook bij gehaald. Sommigen terecht, anderen wat vergezocht. Een groot bedrijf met flink wat aan- en afvoer langs die drukke N35 is bijvoorbeeld niet ideaal. Als ik even verder in Haarle langs diezelfde N35 mijn eieren koop bij boerin Jolanda Kieftenbeld ben ik altijd blij als ik van de parallelweg de drukke provinciale weg weer op kan. Meestal dank ik de gesloten spoorwegovergang om een gaatje te vinden.

Verder was Straathof zeker geen onbesproken ondernemer. De Geldersman is iemand die altijd op het randje werkte en daar soms ook overheen. Aan de andere kant, het varkensvlees van zijn bedrijven werd in Nederland en Duitsland altijd goed verkocht.

Wethouder Wout Wagenmans was ook niet heel gelukkig met de plannen. Toch moest hij zich aan wet- en regelvergunning houden. Op het failliete bedrijf zat namelijk een geldige vergunning. En verleende rechten kun je ondernemers (of burgers) als overheid niet zo maar even afnemen. Daar stapten sommige tegenstanders wel erg makkelijk over heen.

Ik ben wethouder en geen wenshouder vertelde de wethouder een keer. Het is ironisch dat hij prompt het verwijt kreeg onbetrouwbaar te zijn omdat hij niet luisterde naar de protesten omdat hij juist betrouwbaar wilde zijn.

Er was nog iets merkwaardigs. De vergunde stikstofuitstoot van het bedrijf kan volgens velen mooi gebruikt worden voor woningbouw of de aanpak (ooit) van de N35. Alleen, er waren al vijf jaar geen varkens meer dus de echte uitstoot was in de praktijk nul. Er is een soort van papieren en een echte werkelijkheid als het om stikstof gaat.

Er bleven ook zaken onderbelicht. Zo waren er bij de bouw in 2008 van het voor die tijd zeer moderne varkensbedrijf weinig of geen bezwaren. Of zoals die tegenwoordig in bestuurlijk jargon heten; zienswijzen. Er was destijds veel belangstelling in de Nederlandse varkenshouderij voor de stal met twee etages. Die tijden liggen achter ons, de maatschappij (of in ieder geval delen daarvan) denkt anno 2021 anders over de intensieve veehouderij en grote bedrijven.

Wat nergens genoemd werd, was het grote verdriet achter deze gebeurtenissen. Een Sallandse boerenfamilie durfde ruim twaalf jaar geleden te investeren in hun toekomst door het bouwen van een nieuw en modern varkensbedrijf. Dat is helemaal fout gegaan en eindigde in een persoonlijke tragedie voor de betrokken familie. Wat aandacht of een beetje begrip voor dat menselijke aspect heb ik afgelopen jaren in de stroom verwijten en kritiek gemist.

1 REACTIE

  1. Ach we noemen het ‘met de wetenschap van nu’. Daar kom je altijd mee weg. In dit geval vind ik het wel een zegen trouwens. Weg met dat schuurtje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.