Lauk: Markt

Als inwoners van Raalte-dorp mogen we meepraten over een andere invulling van Grote Markt en de Plas. Drie varianten zijn er bedacht; van een plein met veel groen en water tot een evenementenplein. En iets daar tussen in.
Op de social media gaat de voorkeur uit naar de groene variant. Veel groen, waterpartijen en als het even kan een mooie fontein. Een groene long in het versteende dorpscentrum zeg maar, dat spreekt aan.

Ik denk daar anders over. Om te beginnen zet het alternatief met de naam ‘evenementenplein’ mensen op het verkeerde been. Bij evenementen wordt gedacht aan de Grote Drie; Ribs & Blues, Stöppelhaene en de Sallandse Wandelvierdaagse. Daarvoor is de Markt/Plas niet (meer) geschikt. De Domineeskamp is en blijft de juiste plek voor deze drie grote evenementen. Weinigen zullen dat anders willen. Op de Markt en Plas moet volgens mij wel alle ruimte blijven voor een heleboel kleinere activiteiten waarvoor de omschrijving evenementen een tikje overdreven is.

De woensdagmarkt kan er (over enkele jaren gezien de daling van het aantal kramen) naar terugkeren, de Sallandse Bottermarkt en de (helaas) ter ziele gegane Streekmarkt horen er thuis. De grote Sallandse carnavalsoptocht moet over de Markt langs de Prins kunnen blijven rijden, net als het oogstcorso (weer). Op de Markt kan dan ook de officiële start van het Sallands Oogstfeest zijn waarvoor op de Domineeskamp al jaren steeds minder publieke belangstelling is (vergeleken met de uitpuilende tribunes vroeger). Er moet ook ruimte zijn voor Raalte on Ice, voor de geweldige straattheateracts van Streetlive en de kinderrommelmarkt op Koningsdag.

Hopelijk kan zelfs het culinaire evenement Raalte in de Smaak er terugkeren, inclusief een oplossing voor het glaswerk. En zo zijn er heel veel bestaande en nieuwe activiteiten die voor levendigheid kunnen zorgen. Een optreden van harmonie of fanfare, waarom zijn die eigenlijk uit het straatbeeld verdwenen? Misschien kunnen we zelfs ooit eens de opvolger van Maaike hier binnen halen. Of wordt er weer een voetbalclub kampioen.

Overzichtelijk, kleinschalig en onversterkt, dat is het allerbelangrijkste bij al die activiteiten. En dat in combinatie met gezellige terrassen, een actieve horeca, goede zitbankjes en een betere bestrating dan nu. Ik deel de kritiek dat de huidige Markt en Plas nogal sfeerloos zijn. Het punt is alleen dat die sfeerloosheid voor minstens de helft veroorzaakt wordt door de omliggende bebouwing. In de artist impressions van de drie varianten zijn die gebouwen neutraal wit gehouden. maar dat vertekent het beeld behoorlijk. Aan die bebouwing verandert namelijk niks.

De sfeer moet dus vooral van (meer) levendigheid op de Markt en Plas komen, aangevuld met wat groene elementen en sfeervolle verlichting op plekken waar het niet in de weg staat. Ik denk daarom dat er gekozen moet worden voor die levendige variant met de misleidende naam ‘evenementenplein’. De uitdaging om straks in betere tijden het Raalter centrum aantrekkelijk voor bezoekers te houden is al groot genoeg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.