Ingezonden brief: verontwaardiging over sloop in Olst

OLST/ZWOLLE – Alex Smit, oud inwoner van Olst en nu woonachtig in Zwolle, is verontwaardigd over de gang van zaken omtrent de sloop van de naoorlogse huisjes in Olst. De gemeente Olst-Wijhe wil namelijk medewerking verlenen aan de plannen van SallandWonen om twintig sociale huurwoningen aan de Olsterkampweg in Olst te slopen en er 23 nieuwe sociale huurwoningen voor terug te bouwen. Dit ondanks de bezwaren van een bewoonster en enkele inwoners van Olst en omstreken die zich verenigden in een burgerinitiatief. Smit klom in de pen. Onderstaand zijn brief.

“Olst is van de burger en niet van een woningbouwvereniging! De jaren ’50 woninkjes op de Olsterkamp dreigen door handjeklap met een woningbouwvereniging naar de schroothoop te worden verwezen. Voorstellen tot een debat worden bij voorbaat van tafel geveegd, omdat het met handjeklap achter de schermen al is beklonken, zo lijkt het.

Het dorp Olst was en is een arbeidersdorp en daar mag je best trots op zijn. Nieuwbouw zal duurder worden voor huurders en dan staan weer de mensen met een kleine portemonnee aan de kant. Is het dan alleen de PvdA, die opkomt voor de kleine beurs?

Bovendien heeft een burgerinitiatief door Heemschut laten uitrekenen, dat deze woninkjes prima kunnen worden behouden met enkele aanpassingen. Door de simpele bouwtechniek van toen met een staalskelet en verplaatsbare binnenwanden is het nu zelfs bijna rolstoelvriendelijk te maken. Gewoon een woning met twee slaapkamers, badkamer en eet/woonkamer op de begane grond! In Amsterdam worden kleine wezen hofjes behouden en gerenoveerd tot kleine huishoudens met eenzelfde indeling. Dichter bij huis, in Raalte, staan in buitenwijken boerderijen nog steeds tussen nieuwbouw om de geschiedenis aldaar weer te geven.

Nu niets doen en de historie zal ook verdwijnen. In Zwolle weten ze daar ook over mee te praten. Spijt komt na de zonde met de sloop van het Gouverneursgebouw aan de Kerkstraat. Een markant stukje Olst staat op punt te verdwijnen. Over niet al te lange tijd zal niets Olst nog herinneren aan haar verleden. Nu niets doen is de laatste strohalm van vroeger laten verdwijnen. Olst wordt op die manier een dorp met een verdwaalde schoorsteen, hier en daar een verwijsbordje en verder een dorp als honderd anderen.

Heb ik daar voor mijn handtekening gezet onder een burgerinitiatief? Laten we het gebeuren, dat een plan van Heemschut zomaar in de prullenbak verdwijnt.

Aan u de keuze.”

Alex Smit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.