Hans Groen loopt Raalte ‘op de kaart’

Zes marathons in drie maanden in de vorm van de letters; opbrengst voor Stichting Leergeld Salland

RAALTE – Zes marathons in drie maanden waarmee het woord ‘Raalte’ letterlijk op de kaart wordt gezet; musicus, componist, muziekdocent en fanatiek loper Hans Groen gaat er voor. Op voorhand lijkt dat een zekerheidje; de Raaltenaar liep in zijn 57-jarige leven al 142 keer die bekende (en beruchte) afstand van 42 kilometer en 195 meter. Afgelopen zaterdag begon hij aan de eerste van de zes.

Het idee om de routes van de marathons vorm te geven aan de hand van de zes letters van Raalte ontstond in december. “Door corona kon ik vorig jaar mijn creatieve ei niet kwijt, alle concerten werden afgelast, dus heb ik flink wat gelopen”, vertelt Hans. “Ik houd van een beetje humor en zo ontstond het idee om zes marathons te gaan lopen, steeds om de twee weken op zaterdag, die samen het woordje Raalte vormen. Startpunt is steeds hier thuis, behalve de laatste op 20 maart. Voor die ‘e’ begin ik bij de ijsbaan bij Raalte-Zuid.” Zijn vriend en (soms) loopmaatje Peter Veldmaat besloot om er een inzamelingsactie voor Stichting Leergeld Salland aan te koppelen. Die stichting zet zich in voor kinderen (van 0 tot 18 jaar in de gemeente Raalte) van ouders met lage inkomens die bijvoorbeeld het lidmaatschap van een vereniging of speciale activiteiten op school niet kunnen betalen.
Bijzondere marathons heeft Hans Groen al vaker gelopen. De honderdste in Rotterdam in 2017 liep hij zelfs gekleed als struisvogel. Vanuit zijn woon- en werkruimte aan de Haverstraat liep hij al marathons waarbij op de kaart (via de app afstandmeten.nl) een hondje (de eigen Olly) of het woordje ‘Dank’ (voor de medewerkers in de zorg) te zien was.
Groen laat de zes uitgedachte en op de kaart uitgezette routes zien die samen keurig het woordje Raalte vormen. “Natuurlijk moet je bij sommige letters zoals de ‘t’ stukken heen en weer terug lopen, maar ze zijn allemaal minimaal die marathonafstand. En wat meer want voor de zekerheid doe ik altijd een kilometertje extra. Vorige week heb ik met de auto de routes nog even nagereden. Ik twijfelde over een onverhard stuk bij Hancate, maar dat was toch niet te modderig.”

Lekker sjouwen

Zaterdagmorgen 9 januari gaf burgemeester Dadema aan de Haverstraat het officiële startschot, waarna elke twee weken een nieuwe marathon volgt. Of blessures moeten roet in het eten gooien, dan zou het een weekje langer kunnen duren. “Mijn vrouw en steun en toeverlaat Mariëlle zorgt halverwege voor de bevoorrading. En haalt me bij het eindpunt weer op. Ik hoef alleen lekker te sjouwen, hoofd leegmaken, radiootje op en dat met een rustig tempo van 10 kilometer per uur of zo. Je moet ook aan de volgende marathon denken natuurlijk. ‘Heanig an’ is het motto.” Het is wel makkelijk dat hij in Raalte woont en bijvoorbeeld niet in Liederholthuis: “Dat was me zeker ook gelukt. Trouwens, iemand noemde Hardinxveld-Giessendam, wat dacht je daar van?”
Groens maat Peter Veldmaat (van Bloemen Korbeld) is een wat meer bescheiden loper. Hij liep in zijn leven ‘maar’ drie marathons, waaronder eentje (de Landgoed Twente Marathon in Noordoost-Twente) met Hans. “Door alle streekproducten die je daar onderweg te eten kreeg, kwam je als loper bijna van aan”, zo lacht het tweetal.

Donaties

Veldmaat deed in 2019 met de Lionsclub mee aan de ‘Strijd van Salland’ in Heino. De deelnemers konden toen wandelen, hardlopen, steppen, toerfietsen, wielrennen, mountainbiken en paardrijden langs de mooiste plekjes van Salland. Dat leverde zo’n slordige ton op voor het onderzoek naar hersentumoren. Veldmaat en de Lions leverden daar een flinke bijdrage aan. Zoiets wil hij nu, uiteraard op gepaste schaal omdat grootschalige evenementen onmogelijk zijn, herhalen bij de zes marathons van Hans. In zijn bloemenwinkel aan de Grotestraat zullen geregeld mooie marathonboeketten worden weggeven, er komt een speciale site (staging2.raalteopdekaart.nl) en elke donatie is welkom op NL33 RABO 0142900346 (met vermelding marathons).

Relatie met

Veldmaat is vastbesloten om flink wat geld in te zamelen. Zijn zakelijke netwerk kan de borst al nat maken, zo kondigt hij aan. “Aandacht en geld voor Stichting Leergeld zijn heel hard nodig. Net als bijvoorbeeld voor de Voedselbank of Stichting Humanitas. Er is ook een relatie met Hans. Leergeld Salland betaalt voor enkele van zijn leerlingen namelijk de kosten van de muzieklessen. Daarnaast, ik vind het de hoogste tijd voor iets positiefs, iets wat energie geeft. Met een tikje humor dat Raalte letterlijk op de kaart zet. Het is nu vaak treurigheid en negativisme rond corona. Hans en ik zijn sowieso de perfecte combinatie. Hij doet zeg maar het sjouwwerk en ik het denkwerk. Het plan is dat ik alleen de zesde en laatste marathon meeloop. Hopelijk komen we dan net als in Twente weer samen over de finishlijn.”

Foto: Hans Groen (links) laat de zes uitgezette marathons zien die samen ‘Raalte’ vormen. Peter Veldmaat koppelt daar een inzamelingsactie voor Stichting Leergeld Salland aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.