Drie scenario’s voor Grote Markt en de Plas

Groen, kleinschalig of juist alle ruimte voor evenementen; inwoners mogen meedenken

RAALTE – IAA Architecten heeft drie ontwerpen gemaakt voor het nieuwe exterieur van de Grote Markt en de Plas in Raalte. Het gaat om een groene variant, een kleinschalige variant en een evenementenplein. De gemeente roept haar inwoners nu op om hun mening te geven. Welk ontwerp vinden zij het beste en waarom. Overigens is het niet zo dat de scenario’s in beton zijn gegoten. Elementen uit het ene ontwerp kunnen eventueel ook een rol krijgen in een ander. “Er valt wat te kiezen”, zegt wethouder Dennis Melenhorst dan ook.

Voor de aanpak van de Grote Markt en de Plas is ongeveer 1,9 miljoen euro begroot. Met dat bedrag is rekening gehouden bij de vormgeving van de scenario’s. Reageren kan tot ongeveer eind januari. Ondertussen gaat de gemeente ook verder in gesprek met de direct betrokkenen: de ondernemers en de aanwonenden. Aan de hand van de input wordt een definitief ontwerp gemaakt. Wethouder Melenhorst hoopt dat eind dit jaar de schop in de grond kan.
“De drie varianten schetsen een beeld”, stelt Theo de Bruijn van IAA Architecten. “Ze laten duidelijk de keuzes zien. En ook de uitersten.” Want er zullen keuzes gemaakt moeten worden. Het groene scenario mag dan bijvoorbeeld misschien op papier het mooiste zijn, het scenario zorgt er ook voor dat het centrum minder geschikt wordt voor grote evenementen. “We laten de varianten ook zien om duidelijk te maken dat soms niet alles kan”, stelt wethouder Melenhorst dan ook.

Landschap

De drie scenario’s zijn gemaakt op basis van het Ruimtelijk Kwaliteitsplan. Dit plan is met inbreng van vele inwoners en omwonenden gemaakt. Groen, water, herkenbaarheid en toegankelijkheid zijn hierin de belangrijke pijlers. Alle drie scenario’s zijn geïnspireerd door het landschap tussen de IJssel en de Sallandse Heuvelrug. Daarnaast waren er meerdere uitgangspunten zoals: uniformiteit in bestrating en meubilair; een gemoedelijke verblijfskwaliteit; een rol voor waterpartijen en versterking van het groene karakter.

De varianten

Het ‘groene plein’-scenario biedt veel ruimte voor groen, waterpartijen en de verblijfsfunctie, maar voor de evenementen wordt het door de perkjes met bomen en ander groen lastig. Wel is in dat ontwerp rekening gehouden met de positie van de terrassen. Het ontwerp voor het kleinschalige plein zet wat minder in op groen (en waterpartijen en de verblijfsfunctie), maar zorgt er wel voor dat veel (maar niet alle) evenementen, al dan niet in aangepaste vorm, gewoon in het centrum plaats kunnen vinden. Het ontwerp voor de derde variant: het evenementenplein biedt daarentegen juist alle ruimte aan de evenementen. Als die er niet zijn, is het plein het meest leeg van de drie scenario’s. Maar ook in die variant is er zeker ruimte voor groen. Ook wordt er in deze variant gedacht aan verplaatsbare groenbakken.

Reageren kan via staging2.raalte.nl/centrum. In het centrum zijn inmiddels bouwhekken geplaatst met doeken waarop QR-codes staan. Daarmee kan men eventueel ook een 3D-impressie van de verschillende plannen krijgen.

Weekmarkt

Vanuit de weekmarkt bestaat de wens om de markt naar het centrum te verplaatsen. Op dit moment is de gemeente in een ander traject bezig met een onderzoek naar de wensen van marktlieden en bezoekers. Melenhorst denkt echter dat het lastig wordt. “Als de markt qua omvang gelijk blijft, biedt het evenementenplein de meeste mogelijkheden. Maar zelfs dan lijkt me dat op dit moment niet reëel. Dat is een inschatting van mijn kant op basis van de huidige grootte van de markt. Maar als de markt op middellange termijn kleiner wordt, zullen we er zeker opnieuw naar kijken.” De Bruijn voegt toe: “De huidige woensdagmarkt zou net passen, maar dan hebben we nog geen rekening gehouden met de toegang tot de winkels.” Melenhorst: “Het is een belangrijke keuze. Als je de markt naar het centrum wilt, dan heeft dat grote consequenties.”

Illustratie: een impressie van de groene variant.

2 REACTIES

  1. Het groene plein alstublieft, in het ergste geval dan het kleinschalige plein. Zeker geen evenementen terrein, daar hebben we de dominees kamp voor, de herenhof en andere parkeerplaatsen. En laten we dan niet aankomen dat je voor groen ook boetererveld, sallandse heuvelrug of andere natuurgebieden kan bezoeken zoals ik van een bekend stukjesschrijver op fb las. Dat is appels met peren vergelijken.
    Zou men dan trouwens ook de oerlelijke gevels aanpakken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.