Drie Sallandse projecten van start met Leaderbijdrage

REGIO – Drie projecten in Salland kunnen van start met een eenmalige Leaderbijdrage. Het gaat om een project van kinderopvang ’t Schoapie in Mariënheem (met betrekking tot de verbinding met het Boetelerveld), de vernieuwing van het Kerkhuus in Heino en het project Anti-foodwaste van Platform Afwaste.

Kinderopvang ’t Schoapie wil de verbinding zoeken met het Natura 2000 gebied ’t Boetelerveld. Tussen de ingang van ’t Boetelerveld en de boerderij wordt de houtwal hersteld en een wandelpad aangelegd. Langs het wandelpad komt een voedselbos met waterspeelplaats. Een leegstaande schuur wordt verbouwd tot info- en rustpunt voor bezoekers. Daar komt ook een dagbestedingsgroep voor mensen met een beperking, die kunnen helpen bij het schenken van de koffie of groenonderhoud. Het project mag rekenen op een Leaderbijdrage van 100.000 euro (50 procent van de EU, 25 procent van de provincie Overijssel en 25 procent van de gemeente Raalte).
De Protestantse Gemeente in Heino wil ’t Kerkhuus Heino vernieuwen en verduurzamen, zodat het een trefpunt blijft in het hart van het dorp voor ontmoeting, inspiratie en vorming. De entree, ‘huiskamer’, zalen en keuken worden aangepakt. Er komt een betere routing, de huiskamer krijgt een huiselijker sfeer en de keuken een nieuwe inrichting zodat deze geschikt is om gezamenlijk te koken en te eten. Ook moet er elektriciteit en gas worden bespaard met ledverlichting, bewegingssensoren, temperatuurregeling per ruimte en extra isolatie. Daarnaast wordt het ventilatiesysteem vervangen en voorzien van warmteterugwinning. Ook dit project krijgt een bijdrage van 100.000 euro (volgens dezelfde sleutel als het project van ’t Schoapie).
Platform Afwaste van Online Gastheer BV in Deventer biedt restaurants de mogelijkheid om de voorkeur van hun gasten duidelijker in kaart te brengen. De restaurants weten zo beter hoeveel zij moeten inkopen en gaan zo voedselverspilling tegen. Omdat bekend is welke producten de restaurants nodig hebben, kan eenvoudiger ingekocht worden bij lokale en regionale leveranciers. Zo krijgen de leveranciers een betere prijs en marktpositie dan wanneer zij via de groothandel leveren. Afwaste ontvangt een Leaderbijdrage van 78.475 euro (50 procent van de EU, 25 procent van de provincie Overijssel en 25 procent van de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte) voor het uitvoeren van een test bij twintig lokale restaurants en tien lokale leveranciers in Salland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.