Dadema laat juridisch adviseur kijken naar vragen Den Daas

Burgemeester snapt vragen raadslid over informatievoorziening en wil bredere uitspraak

RAALTE – Burgemeester Dadema schakelt een onafhankelijk juridisch adviseur in om eerdere vragen van raadslid Egbert den Daas (Lokaal Alternatief) over de informatievoorziening van de gemeente te beantwoorden. Dat schrijft hij in een brief aan Den Daas. De burgemeester wil de vragen van Den Daas zo breder oppakken. “Mochten er inhoudelijke reden zijn om de informatievoorziening richting de raad aan te passen, dan ben ik daartoe bereid het college te verzoeken”, reageert Dadema.

Den Daas klom begin december in de pen naar aanleiding van het gegeven dat hij geen inzage kreeg in de plannen voor de herontwikkeling van de locatie Van der Vechte aan de Brinkweg in Heino. Hij stelde in zijn brief dat het voor hem als raadslid steeds lastiger wordt om achterliggende informatie te krijgen. Ook laten de antwoorden op interne vragen volgens hem lang op zich wachten en zijn die vaak incompleet. Aangaande de locatie Van der Vechte schreef Den Daas: “In het verleden heeft onze fractie plannen gezien die recht doen aan het unieke landelijke karakter van dit gebied zo dicht bij de bebouwde kom. Genoemde plannen gaan helaas niet door en het heeft er de schijn van dat er nu veel meer huizen gebouwd gaan worden dan in het vorige plan.”
De partij wilde er meer van weten en vroeg de nieuwe plannen op. “Dit wordt geweigerd met als motivatie dat de plannen in dit stadium vertrouwelijk zijn. Wij vinden dit ongehoord. De raad heeft krachtens artikel 169 van de gemeentewet recht op alle informatie. Bovendien vinden we genoemde motivatie kwetsend. Er spreekt ons inziens wantrouwen uit over de integriteit van raadsleden. Bij deze verzoek ik u om op korte termijn de gevraagde informatie ter beschikking, zo nodig vertrouwelijk, te stellen. Bovendien willen wij graag dat er interne maatregelen getroffen worden opdat de informatievoorziening richting raad voortaan naar behoren gebeurt.”

Herkenning

Dadema stelt in zijn antwoord op de vraag om de informatie ter beschikking te stellen dat Den Daas al een antwoord van een medewerker van de gemeente heeft ontvangen en dat de gemeente bereidheid heeft getoond om hem mondeling bij te praten. In het antwoord staat dat de plannen op dit moment nog vertrouwelijk zijn, aangezien het nog om schetsontwerpen gaat en de ontwikkelaar nog bezig is met de laatste aanpassingen aan het plan. Volgens de gemeente is het dan gebruikelijk om de stukken nog even vertrouwelijk te behandelen. “Zodra de aanpassingen ambtelijk en door betrokken vakwethouder de heer Wagenmans akkoord zijn bevonden, zal de ontwikkelaar met het schetsontwerp naar de buurt gaan om input op te halen”, zo schreef de medewerker naar Den Daas. “Daarna zal de ontwikkelaar, al dan niet op basis van een bijgesteld ontwerp, een principeverzoek bij het college neerleggen om de ruimtelijke procedure te starten waarmee de herontwikkeling mogelijk gemaakt kan worden. Na dit principe besluit zijn de voorgenomen plannen openbaar.”
Maar Dadema toont ook begrip in zijn antwoord. “Los van bovenstaande casus herken ik de bredere vraag die u opwerpt.” En: “De raad en elk van zijn leden moet(en) erop kunnen vertrouwen dat zij voldoende inlichtingen van college en burgemeester ontvangen om hun (controlerende) taak te kunnen uitoefenen. De vraag is in mijn perspectief daarom of hier sprake is van gevoerd bestuur en of u deze inlichtingen nodig heeft voor de uitoefening van uw controlerende taak. Deze, en andere vragen, wil ik laten beantwoorden door een extern onafhankelijk juridisch adviseur om daar helderheid in te kunnen geven. Bovendien willen wij graag dat er interne maatregelen getroffen worden opdat de informatievoorziening richting raad voortaan naar behoren gebeurt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.