‘Cijfers laten zien dat CoronaMelder werkt’

REGIO – Zes op de tien inwoners van Overijssel vinden de CoronaMelder nuttig. Dit blijkt uit onderzoek van Tilburg universiteit. De GGD’s in Overijssel hebben als gevolg van meldingen in de app tot eind november 7.136 coronatesten gedaan. De meeste mensen die een melding in CoronaMelder kregen, kwamen zo sneller in beeld voor het bron- en contactonderzoek.

“De cijfers laten zien dat de CoronaMelder erin slaagt om meer én sneller mensen te bereiken”, zegt prof. dr. Wolfgang Ebbers die het onderzoek leidt naar de werking en het gebruik van de app. “Want het hoofddoel van CoronaMelder is het ondersteunen van de GGD’en in het bron- en contactonderzoek.” De CoronaMelder is zo gemaakt, dat de app niet weet wie je bent of waar je bent. Een kwart van de mensen heeft CoronaMelder al op zijn mobiele telefoon gezet. Dr. ir. Nynke van der Laan van Tilburg universiteit: “Mensen gebruiken de app omdat het ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Maar óók om mensen met een kwetsbare gezondheid tegen het virus te beschermen.”
Sinds 1 december kunnen mensen zich na een melding in de app ook laten testen als zij geen klachten hebben. In zes weken tijd heeft CoronaMelder geholpen om zo in Nederland 1.300 besmettingen vast te stellen. Zonder de app waren die besmettingen later opgemerkt en hadden ze voor extra besmettingen kunnen zorgen. “Deze uitkomsten zijn reden tot voorzichtig optimisme”, volgens Van der Laan. “Uit het doorlopend onderzoek blijkt dat gebruikers van CoronaMelder zich door de app niet minder voorzichtig gaan gedragen. Bovendien geeft meer dan 90 procent van de huidige gebruikers aan dat ze na een melding in de app een test laten uitvoeren, thuisblijven en geen bezoek ontvangen.”
Inmiddels hebben al bijna 4,5 miljoen mensen CoronaMelder gedownload. Ebbers: “Dat is al een mooi aantal. Maar er is nu ook een nóg besmettelijker variant van het virus. Dus het zou goed zijn als mensen die CoronaMelder nog niet op hun mobiel hebben gezet, dat alsnog doen. Want het onderzoek toont aan dat de app helpt de verspreiding van het virus te beperken.”

Installeren

Heb je de app nog niet gedownload? Ga naar de App Store en de Google Play Store om CoronaMelder te downloaden. In een minuut zet je de app op je mobiel. Het gebruik van de app is altijd vrijwillig. De app stuurt je een melding als je langere tijd dicht bij iemand in de buurt bent geweest, die later het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker bij wie je in de buurt was en die je niet kent. Als je een melding hebt ontvangen, lees je in de app welke maatregelen je kan nemen en wanneer je je kan laten testen. Voor meer informatie over CoronaMelder, bijvoorbeeld over privacy, de techniek of de veiligheid, kun je kijken op staging2.coronamelder.nl. Voor vragen over de app zelf, kan je ook gratis bellen met de medewerkers van de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280. Deze helpdesk is elke dag geopend van 8.00 tot 20.00 uur. Vind je het installeren van de app lastig? Bel de DigiHulplijn op 0800-1508. Die is elke werkdag bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur. De ervaren vrijwilligers helpen je met alle plezier en geduld bij het installeren van de app.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.