BurgerBelangen wil raadgevend referendum

HEINO/RAALTE – De fractie van BurgerBelangen wil dat inwoners van Raalte de mogelijkheid krijgen zich door middel van een raadgevend referendum uit te spreken over plannen van de gemeente. De fractie zal hiertoe een initiatiefvoorstel indienen.

Het voorstel voorziet daarbij in twee varianten: een referendum op initiatief van de raad zelf om inwoners die extra stem te geven. Maar ook een referendum op initiatief van inwoners, die daarmee aan de noodrem kunnen trekken als er een besluit dreigt te worden genomen waar geen draagvlak voor bestaat.
Een referendum is volgens BurgerBelangen de fractie een heel mooi en krachtig middel voor inwoners om invloed uit te oefenen, of om bij te sturen. Een op de drie gemeenten kent al een referendumverordening maar Raalte nog niet. “Het wordt tijd dat onze inwoners deze mogelijkheid ook krijgen”, aldus de fractie
Het initiatiefvoorstel van BurgerBelangen is gericht op een raadgevend referendum. Daarbij spreken inwoners zich uit over een voorstel van de gemeenteraad vóórdat het besluit definitief is. “Zo denken we dat een referendum een heel mooi instrument was geweest tijdens de vraag of betaald parkeren afgeschaft moest worden of bijvoorbeeld over de komst van het AZC. Zo is het ook denkbaar dat inwoners zich kunnen uitspreken over het wel of niet verplaatsen van Booijink uit het centrum van Raalte, of als er plannen komen voor een nieuw gemeentehuis. Elders zie je dat referenda worden ingezet als er plannen zijn voor gemeentelijke herindelingen of de vestiging van grote bedrijventerrein. Zo zijn er legio voorbeelden te bedenken, maar voor nu willen we dat eerst aan het panel voorleggen.”
Wie zijn of haar mening wil geven over het referendum kan zich melden op de website staging2.burgerpanelraalte.nl. Meer info op staging2.burgerbelangenraalte.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.