‘Belemmeringen bij zon op bedrijfsdaken en –erven’

RAALTE – Het Raalter college van B&W signaleert diverse belemmeringen bij de doelstelling om zo veel mogelijk in te zetten op zonnepanelen op bedrijfsdaken en –erven. Zo vormen de aansluitingsmogelijkheden op het elektriciteitsnet een bottleneck. Dat blijkt uit een notitie, waarmee het college de raad informeert over de voortgang van een eerdere raadsmotie om maximaal in te zetten op zonne-energie op bedrijfsdaken en -erven.

Inmiddels heeft de gemeente zich aangesloten bij het provinciale programma ‘Ieder dak een zonnedak’, dat dit najaar van start is gegaan. Verder is in het kader van het provinciale programma ‘Nieuwe Energie Overijsel’ een ‘versnellingsteam’ van experts geformeerd om ondernemers te ondersteunen bij de aanleg van zonnepanelen op hun daken. De ondernemers ervaren namelijk meerdere belemmeringen. Denk daarbij aan een gebrek aan inzicht in de economische en energetische waarde; onzekerheid aangaande de realisatie van het project; de advieskosten; lange doorlooptijden en tijdgebrek.
Aangaande de aansluitingsmogelijkheden op het elektriciteitsnet stelt het college te maken te hebben met een beperkte transportcapaciteit. Maatwerk is nodig om samen met netbeheerder Enexis in kaart te brengen wat waar mogelijk is. Het college meldt dat er hierover in het kader van de Regionale Energie Strategie al gesprekken plaatsvinden met Enexis.
Het versnellingsteam richt zich op dit moment 150 ondernemers die al subsidie toegezegd hebben gekregen voor zon op het dak. Daarvan komen er acht uit de gemeente Raalte. Zij krijgen gratis ondersteuning van onder andere financiële en technische experts. De aanpak loopt tot februari 2021. Tijdens de evaluatie wordt het effect van de aanpak afgewogen tegen de gemaakte kosten en wordt het vervolgtraject bepaald.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.