Alle bedrijven Nieuw Heeten ‘Ondernemer van het Jaar’

Voorzitter ondernemingsvereniging: ‘Juist in zo’n zwaar jaar is dat iets wat ze allemaal verdienen’

NIEUW HEETEN – Hoe kun je in een door corona getekend 2020 de lokale ondernemers en bewoners de ‘Onderneming van het Jaar 2020’ laten kiezen? Dat was moeilijk, maar het bestuur van Ondernemend Nieuw Heeten (ONH) vond een mooie oplossing: benoem alle 42 bedrijven in het dorp tot ‘Onderneming van 2020’ en laat dat met een groot bord op ’t Pleintie zien.

Het was een jaar geleden bij zijn aantreden als opvolger van Remco Harink allemaal heel anders, zo weet ONH-voorzitter Lyon Hutten nog heel goed. “Al jaren kiezen de ondernemers en de bewoners samen de Ondernemer van het Jaar in Nieuw Heeten. Je zet zo een bedrijf in het zonnetje, geeft ze een steuntje in de rug. Die bedrijven zijn voor het dorp zo belangrijk op allerlei gebieden. Een jaar geleden was dat dus bakkerij Vree Egberts. Dat was echt heel mooi en zeer geslaagd. Ze hebben er ook heel goed op ingespeeld met allerlei acties en dergelijke.”
Niemand kon toen nog bevroeden dat de rest van 2020 er heel anders uit zou gaan zien. Corona gooide roet in het eten. Ook bij de ONH die uiteindelijk maar één keer met vijftig aanwezigen bij elkaar kon komen. Toen kwam ook de vraag hoe de verkiezing van de ‘Ondernemer van het Jaar 2020’ opgezet moest worden. “Dat zou moeilijk zijn geworden. Het ene bedrijf heeft het veel zwaarder gehad door corona dan het andere, maar dat kun je niet altijd van buiten zien”, stelt Hutten. “In het ONH-bestuur kwam toen de suggestie om alle 42 aangesloten bedrijven in Nieuw Heeten die eretitel te geven. Juist in zo’n zwaar jaar is dat ook iets wat ze allemaal verdienen. Dat idee is uitgewerkt. We hebben contact met de gemeente Raalte opgenomen en mochten zonder vergunning een groot houten bord in het dorp zetten, mits we daar niet de wekelijkse reclameaanbiedingen op zouden zetten, met alle 42 namen en het logo van ONH. Dat bord staat nu dus tussen de cafés en kerk zoals dat in een Sallands dorp hoort.”

Koffer

Alle 42 bedrijven (maar ook de gemeente in de persoon van wethouder Dennis Melenhorst) kregen een mooie witte koffer met daarin allerlei (lokale) producten, van Fortune-koffie tot lekkere drankjes. “En met die koffer kunnen ze straks op vakantie. Ik ben er zelf van overtuigd dat het over een half jaar of zo echt weer veel beter zal gaan. Dat vaccineren moet een keer effect krijgen. Het Bouwvakfeest in Nieuw Heeten eind augustus? Hopelijk kan dat dan net doorgaan. Misschien dat je temperatuur bij de entree gemeten zal worden of zoiets, maar ik heb goede moed. Het is ook belangrijk voor de ONH zelf. Iedereen mist toch de gezellige vergaderingen en bijeenkomsten. Met een buffet en drankje natuurlijk.”

Horeca

Hutten zelf is nog druk bezig met de afhandeling van zijn twee gestopte nertsenhouderijen in Nieuw Heeten en in Witharen (gemeente Ommen). Ruim een jaar geleden zette hij daarnaast ‘Handel in Geluk’ op dat zich richt op horecameubilair en inrichting. Het afgelopen jaar was uiteraard door de lockdowns niet geweldig, maar hij heeft er toch alle vertrouwen in. “Als de horeca weer open gaat, dan wordt het de grote vraag of en hoe ze hun oude klanten weer kunnen binnenhalen. Dat zal inzet en heel veel creativiteit vergen. Mensen zijn nu toch meer gewend om thuis een borrel te drinken en niet meer naar het café te gaan. Dat heb ik ook bij mijn bedrijf ‘Handel in Geluk’ gezien. Het aantal particulieren en bedrijven dat een eigen barretje wilde, compleet met een daarbij passende inrichting, was afgelopen jaar heel groot. Ik kon de barretjes bijna niet aanslepen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.