Westdorp voorlopig niet van het gas af

RAALTE – De Raalter wijk Westdorp gaat voorlopig niet van het gas af. Dat is de conclusie na een haalbaarheidsonderzoek door de gemeente. Het alternatief dat nu het meest geschikt lijkt voor de wijk is een volledig elektrische oplossing (denk aan een waterpomp). De hoge investeringskosten voor volledig elektrisch koken en verwarmen, wethouder Frank Niens noemt in die context een bedrag van minimaal 20.000 euro per woning, maken dat de gemeente heeft besloten de wijk voorlopig niet aardgasvrij te maken.

“Een volledig elektrisch alternatief voor aardgas vraagt veel aanpassingen. Zowel in woningen, als op straat en onder de grond. De totale investeringskosten zijn hoog, zowel voor woningeigenaren in Westdorp als voor de gemeente”, zo verklaart Raalte. Een gasvrij Westdorop (de wijk telt circa 629 woningen) wordt nog een bemoeilijkt door het gegeven dat het Rijk momenteel geen goede financieringsmogelijkheid biedt om dergelijke operaties aan te gaan.
Ondanks dat de wijk Westdorp nog niet aardgasvrij wordt, zijn er wel vrijblijvende, zogenaamde no-regret maatregelen mogelijk die de bewoners van de wijk in hun woningen toe kunnen passen. Denk hierbij aan het verder isoleren van woningen. De gemeente ondersteunt inwoners hierbij met subsidies en hulp van het Energieloket Salland.
Wethouder Frank Niens licht het vervolg toe: ‘We staan als gemeente voor de opgave om in 2050 alle gebouwen aardgasvrij te maken. We maken nu een Warmtevisie waarin we onderzoeken hoe we deze opgave het best aan kunnen pakken en wat inwoners belangrijk vinden. De Warmtevisie is gereed in 2021 en laat onder meer zien welke wijken het meest kansrijk zijn om te beginnen met verduurzamen en welke alternatieven voor aardgas daar het meest voor de hand liggen. Het onderzoek dat in de wijk Westdorp heeft plaatsgevonden heeft ons waardevolle informatie voor de Warmtevisie gegeven.”
Het volledige onderzoeksrapport is te vinden op staging2.raalte.nl/westdorp.

Warmtepompen zijn te duur voor de Raalter wijk Westdorp. Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.