Vroeger in Salland: Raiffeisenbank in Raalte

Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat over de Raiffeisenbank in Raalte

Zoals ik vorige maand al schreef waren er in Raalte, evenals elders, twee boerenleenbanken: de katholieke Boerenleenbank, die van 1904 dateert, en de ‘Algemene’ Boerenleenbank ofwel Raiffeisenbank, die hier in 1914, werd opgericht. De eerste bank hebben we de vorige keer behandeld, nu is de Algemene Boerenleenbank aan de beurt. Die ging op 1 januari 1915 officieel van start. Dat gebeurde op initiatief van Pieter Meindert Willem Papenhuijzen, geboren op 4 september 1878 in Schiedam, die in 1910 op Schoonheten een eigen boerenbedrijf was begonnen en een flink areaal woeste grond in cultuur bracht.

Tekst: Tonny Nijboer

Hij vond voor zijn idee een medestander in de landbouwer en veefokker G.J. Duitshof. De twee gingen voortvarend aan de slag: Papenhuijzen werd de eerste kassier en zou dat dertig jaar blijven. Na een provisorisch begin in het woonhuis van slager Tutert aan de Grotestraat (iedere woensdag tussen 10 en 11 uur geopend), kon in 1916 een schamel vertrekje bij de coöperatie ‘Samenwerking’ aan de Schoolstraat worden verworven. In 1921 verkaste men naar een zaaltje in de Annaschool en weer later naar een houten keetje er vlak naast.

In 1949 kon een eigen pand aan de Grote Markt betrokken worden. De daar gevestigde kapper Noordman emigreerde en zijn woonhuis met kapperszaak kwam te koop. In 1965 werd het bankgebouw vervangen door een nieuw pand dat aan de moderne eisen voldeed. Gerrit Jan Weulink volgde in 1946 Papenhuijzen op als kassier en later als directeur van de Raiffeisenbank. Die functie bekleedde hij tot aan de fusie in 1978 toen de bank samen met de Coöperatieve Boerenleenbank opging in de Rabobank. Gerrit Weulink bereikte kort na de fusie de pensioengerechtigde leeftijd.

Bij dit artikel een foto van het in 1965 geopende nieuwe kantoorpand aan de Grote Markt. De foto is gemaakt door Herman Wigbels. Hij was van 1950 tot 1983 als fotojournalist werkzaam in Salland. Hij legde alle aspecten van het leven in dorpen en op het platteland veelvuldig vast ter illustratie van artikelen in het het Sallands Dagblad, het Ommer Nieuwsblad en enkele andere regionale bladen. De auteursrechten van de door Herman Wigbels gemaakte foto’s (zo’n 16.000) berusten bij Stichting Oud Ommen die toestemming verleent voor het gebruik van het beeldmateriaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.