‘Trekkeractie werkt beter dan brief in de krant’

Boeren in buitengebied Olst-Wijhe over hun actie tegen OZB-verhoging in Olst-Wijhe

MIDDEL – Het was vooral het gevoel dat ze als agrariërs, maar ook de andere bewoners van het buitengebied van Olst-Wijhe door de gemeentepolitiek niet serieus genomen of gelijk behandeld worden. Volgens melkveehouders Caspar Boerkamp uit Middel en Henk Hofmeijer uit Wijhe was dat de echte drijfveer achter de grote actie tegen de OZB-verhoging enkele weken geleden. Zo’n 65 tractoren en honderd mensen stonden ’s avonds bij het gemeentehuis in Wijhe.

Foto: Melkveehouders Caspar Boerkamp (rechts) uit Middel en Henk Hofmeijer uit Wijhe kijken tevreden terug op de grote boerenactie bij het gemeentehuis in Wijhe

Natuurlijk, de verhoging van de OZB met 10 procent waar de gemeenteraad van Olst-Wijhe al eerder toe had besloten was de directe aanleiding, maar het is zeker niet de enige. Die OZB-verhoging kost de boeren (maar ook de andere inwoners van het buitengebied) bovendien honderden euro’s extra omdat hun gebouwen nu eenmaal veel meer waarde hebben dan een gemiddelde burgerwoning. “Financieel wethouder Hans Olthof heeft wel eens gezegd dat het erop lijkt dat Den Haag niet verder kijkt dan Amersfoort, maar wij hebben het gevoel dat ze in onze gemeente ook niet verder kijken dan de bordjes bebouwde kom. Neem de bestrijding van de processierups, dat doen ze in het buitengebied dus niet”, zo merkt Hofmeijer op. Hij had zelf heel graag bij de tractoractie willen zijn, maar moest die maandag wachten op de uitslag van een coronatest.

Boerkamp: “Sommigen zeiden dat we te laat waren met deze actie, die verhoging was al twee weken eerder besloten, maar het gaat er dus nu om hoe je die verhoging gaat invullen. Dat moet eerlijk gebeuren, daar gaat het ons om. Partijen als GB en VVD zijn na die raadsvergadering hier al met ons komen praten. Met zo’n actie krijg je dus in ieder geval veel aandacht, veel meer dan bijvoorbeeld met een ingezonden brief in de krant.”

De suggestie dat voor burgers de grote tractoren en andere landbouwvoertuigen nogal intimiderend kunnen overkomen, vinden ze eigenlijk onzin. Boerkamp: “Die tractor is nu eenmaal de kracht van het platteland. Bovendien, aan de hele actie was helemaal niets intimiderends. Er is niemand tegengehouden, de stemming was uitstekend en ik heb als inspreker die avond gewoon gezegd dat ik wat vrienden en kennissen mee naar het gemeentehuis had genomen.”

Solidair

De twee agrariërs vinden het veel te makkelijk om een groot tekort op de gemeentelijke begroting op te lossen met een OZB-verhoging. “Als je als boer rood op de rekening staat, dan moet je dat probleem ook echt zelf oplossen. Bij de gemeente zagen ze het niet aankomen, zo wordt gezegd, maar als je het reservepotje moet aansnijden, dan gaat er toch een rood lichtje branden? Houden ze elkaar daar niet op de hoogte of zo?”

Het belangrijkste doel, aandacht voor hun situatie, is in ieder geval bereikt door de grote actie. Die snel en spontaan georganiseerd kon worden door de ervaring bij eerdere boerenacties afgelopen jaar op onder meer het Malieveld in Den Haag en bij het Provinciehuis in Zwolle. “Daar hebben we veel geleerd. Je kunt via allerlei speciale appgroepen snel met elkaar als boeren communiceren. Het was een spontaan idee dat binnen een week geregeld was. Het klopt, er waren zelfs boeren uit de buurgemeente Raalte, die zijn solidair met ons. Net zoals wij vanuit Olst-Wijhe hielpen bij acties in Raalte”, lachen de twee Sallandse veehouders.

‘Niet elke keer’

Of er een herhaling komt, dat is nog maar de vraag. “Je kunt natuurlijk niet elke keer met tractoren de weg op om te gaan protesteren, dat snappen wij ook wel. Daarom blijven we verder praten en lobbyen. We willen gewoon dat de gemeenteraad veel meer oog heeft voor de grote gevolgen van die OZB-verhoging voor ons als boeren en voor de andere bewoners van het buitengebied. We willen eerlijk en gelijk behandeld worden, daar gaat het om. De PvdA-fractie wilde graag cijfers zien hoeveel boeren er dan precies door die verhoging in de problemen komen. Nu, als ze naar de huidige lage melkprijs kijken en naar de kostprijs, dan kunnen ze genoeg weten. De winst wordt door de supermarkten gemaakt, niet door de boer.”