‘Strunk straks een bruisend multifunctioneel centrum’

Kwartier- en gangmaker Klaas Koekkoek rekent op steun van de Raalter gemeenteraad

RAALTE – Een bruisend multifunctioneel centrum met veel gebruikers, bouwkundig in prima staat en met een sluitende begroting. Boerderij Strunk aan de Deventerstraat, het enige rijksmonument in Raalte, wacht volgens adviseur, kartrekker en kwartiermaker Klaas Koekkoek een mooie toekomst.

“Als in januari de gemeenteraad zich, net als onlangs het college van B&W, achter de plannen opstelt, dan kan in het eerste kwartaal de grote interne verbouwing van de boerderij beginnen. En hopelijk is eind 2021 de nieuwe schuur, die de oude achter de boerderij gaat vervangen, dan ook klaar. En dan spreken we voortaan over het Nieuwe Strunk,” vertelt de enthousiaste Koekkoek. Zijn enthousiasme lijkt hard nodig. Afgelopen jaren vertrokken steeds meer gebruikers, zoals de Historische Vereniging Raalte, uit Strunk. Bouwkundig bleek de oud-Saksische boerderij uit 1796 ook nog in een slechte staat. Afgelopen jaar zijn het oude rieten dak en houten dakbalken vervangen en is het hele gebouw behandeld tegen houtworm. De precieze kosten zijn bij de gemeente nog niet bekend. Aan de buitenkant is de boerderij dus nu klaar, maar binnen (en aan de achterkant) moet er nog veel gebeuren voordat Strunk het geplande bruisende multifunctionele centrum is.
Koekkoek twijfelt in ieder geval geen moment aan de grote interesse van bestaande en nieuwe gebruikers. “De Historische Vereniging, Ralda, Heeren van Salland, de Oudheidkamer, ’t Sallandhuis met leerwerktrajecten voor jongeren van 16 tot en met 27 jaar, het Zelfregiecentrum en Stichting Evenmens, allemaal hebben ze serieuze belangstelling. En er zijn nog veel andere verenigingen en organisaties waar we mee praten. Het plan dat een kleine kerngroep, waar ik deel van uitmaak, deze zomer heeft opgesteld gaat uit van een goede bouwkundige staat, van een goede bezetting en een sluitende begroting. Het college van B&W staat achter dat plan en nu moeten we dus even wachten op de gemeenteraad in januari.”

Voorzichtig

Voorzitter Geert Hannink van de Historische Vereniging Raalte, die al enkele jaren geleden uit Strunk vertrok, is nog wat voorzichtig over een terugkeer. “Op zich staat de vereniging daar niet onwelwillend tegenover. Er zijn echter aandachtspunten waarvoor een goede oplossing moet worden gevonden. Daarvan is het ruimtebeslag er één. In de loop van de tijd hebben we een omvangrijke hoeveelheid papierwerk verzameld zoals een grote collectie boeken op het gebied van historie, fotoalbums en andere documenten die opgeslagen moeten worden. Ook onze klederdrachtengroep heeft een vrij omvangrijke collectie. Al deze materialen liggen opgeslagen in een flink aantal archiefkasten: daarvoor zal ruimte moeten zijn. Daarnaast: het moet voor ons als vereniging betaalbaar zijn en blijven.”

Nieuwe schuur

Klaas Koekkoek, zelf oud-ondernemer, snapt die reactie wel. “Dat is ook een kwestie van onderhandelingstactiek natuurlijk. Belangrijk is dat de grote schuur achter Strunk in onze plannen vervangen wordt door een nieuwe schuur. Dat biedt samen met de intern verbouwde boerderij zelf veel nieuwe en extra mogelijkheden voor veel gebruikers.” In de nieuwe plannen krijgt René Hegeman, oud-exploitant van brassie de Haenehof aan de Markt, de rol van beheerder en organisator toebedeeld. “Verder wordt er natuurlijk veel met vrijwilligers gewerkt om er dat bruisende centrum van te maken. Een echte MFA, zoals die in sommige buurtdorpen zo succesvol zijn.”

In deze krant opperde wethouder Wout Wagenmans onlangs dat er misschien wel mogelijkheden zijn om de toekomstplannen voor Strunk te combineren met die voor de oude MOK-werf aan het kanaal, eigendom van de gemeente. Na 30 jaar is oud-aannemer Hein Meijer daar dit jaar gestopt met het beheer. “Over zo’n combinatie is met ons niet gesproken”, zo zegt Koekkoek. “Wij richten ons echt op het Nieuwe Strunk zoals de naam straks wordt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.