Scherven uit de IJzertijd aangetroffen bij werkzaamheden Almelosestraat

RAALTE – Amateurarcheologe Giny Kogelman heeft rondom de Almelosestraat twee scherven uit de Midden-IJzertijd aangetroffen. Nu de straat flink onder handen wordt genomen, kon ze namens de Raalter afdeling van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland een kijkje nemen in de grond. De opbrengst was verder beperkt.

Rondom de Almelosestraat ligt een grote, hoge dekzandrug. Daar zijn in het verleden al veel archeologische vondsten gedaan uit de Steentijd, Bronstijd, IJzertijd, Middeleeuwen en Nieuwe Tijd, zoals bijvoorbeeld op het oude Hevea-terrein, bij Jansen de Bonke en meerdere kavels op het nog onbebouwde deel tussen de Almelosestraat en de Enkstraat.
De twee eerder genoemde scherven uit de Midden-IJzertijd zijn volgens Giny identiek aan de scherven die in 1993 bij de ontdekking van het grote grafveld uit de Midden-IJzertijd (500 jaar voor Christus) gevonden zijn. Dit grafveld en de unieke rituele toegangsweg ernaartoe lagen onder en rondom bouwbedrijf Meijer. Daarnaast kreeg ze van een bewoner van de Almelosestraat een doosje met verbrande botjes (mogelijk van mensen), die destijds waren gevonden op het grafveld. Een andere opvallende vondst is een fragment van een Siegburg Jacobakannetje uit ongeveer 1400 na Christus; een ‘bierglas’ uit die tijd.
Kogelman had gehoopt meerdere resten tegen te komen rond het voormalige grafveld, maar dat viel tegen, alleen verstoorde grond. Over de gehele Almelosestraat vond ze wel regelmatig resten van aardewerk, glas, ijzer en emaille. Alle vondsten mogen trouwens van de regio-archeoloog in Raalte blijven.
Vanaf de Leeren Lampe tot aan de Tjalkstraat trof ze een aaneengesloten netwerk van ploegsporen aan. “Waar die voor dienden blijft een raadsel. In ieder geval bemoeilijkten ze het speurwerk voor mij ernstig, geen enkel paalspoor gezien in het ruim halve jaar dat de werkzaamheden aan deze weg duurden.” Verder onderzoek met een metaaldetector leverde niks op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.