Plannen voor vrijwillige kavelruil in Wijhe-Noord

RAALTE – Een aantal boeren uit het gebied tussen Wijhe, Laag Zuthem en Windesheim heeft plannen voor een vrijwillige kavelruil. Ze weten zich gesteund door LTO Salland, die inmiddels een projectplan heeft ontwikkeld om de kavelruil te ondersteunen. Steun van de gemeente Raalte is er ook. Die heeft inmiddels subsidie voor het project aangevraagd bij de provincie. De verdere afhandeling van het subsidieverzoek is in handen gegeven van bureau Pratensis.

Het project wordt verder in de praktijk uitgevoerd door agrariërs uit het gebied die plaatsnemen in de kavelruilcommissie. Het projectgebied omvat een groot deel van het grondgebied van de voormalige gemeente Wijhe en een stuk van Raalte. De westelijke grens van het gebied wordt gevormd door de IJssel; de zuidgrens volgt de Raalterweg; aan de oostkant wordt de gemeentegrens gevolgd en aan de noordzijde vormt de Zuthemerweg de projectgrens. Het totale projectgebied is circa 5.000 hectare groot. Dat Raalte de subsidie heeft aangevraagd en niet Olst-Wijhe heeft volgens Raalte te maken met het gegeven dat er daar wat meer ervaring bestaat met betrekking tot het indienen en de afhandeling van kavelruilprojecten.

Op basis van de huidige situatie in het gebied Wijhe-Noord en ervaring in omliggende gebieden wordt verwacht dat er 120 hectare geruild kan worden met dertig grondeigenaren. De initiatiefnemers hopen bij tien bedrijven een huiskavelvergroting te realiseren. Daarnaast wordt ingezet op kavelconcentratie of afstandsverkorting. Ook zijn er enkele andere gebiedsopgaven voor onder andere water, natuur, landschap en biodiversiteit, die kunnen worden meegenomen in het kavelruilproces.

Als de subsidieaanvraag goedgekeurd wordt, start het proces van aanbesteding en verstrekt Raalte de opdrachten aan de procescoördinator en de kavelruilcoördinator die de kavelruilcommissie gaan ondersteunen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.