Overijssel blij met akkoord over verbetering stikstofgevoelige natuur

ZWOLLE – De provincie Overijssel is blij met het akkoord dat Rijk en provincies vorige week dinsdag hebben bereikt over de besteding van in totaal 3 miljard euro om in de komende tien jaar stikstofgevoelige natuur te verbeteren. Onderdeel van het zogeheten Programma Natuur is om natuurinclusieve landbouw in overgangszones rondom natuurgebieden te stimuleren.

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher wil graag in gesprek met grondeigenaren om de plannen concreet vorm te geven. “Overgangsgebieden zijn belangrijk om de stikstofgevoelige natuur robuuster te maken en te werken aan systeemherstel. Kwetsbare natuur en omringende landbouwgronden worden zo ook beter bestand tegen hevige regenval en droge periodes.”
Van de jaarlijks beschikbare middelen gaat het merendeel naar gebiedsgerichte maatregelen. Met deze maatregelen worden de stikstofgevoelige natuurgebieden – onder regie van de provincies en samen met grondeigenaren en natuurorganisaties – verbeterd. Bijvoorbeeld door het verhogen van het waterpeil of de verbetering van natuurgebieden zoals heiden, bossen en graslanden.
Rijk en provincies nemen ook op nationaal niveau maatregelen. Zo stijgen de vergoedingen voor natuurbeheer naar 84% van de kostprijs (momenteel 75%). Ook worden bomen die vanaf 2017 zijn gekapt voor ontwikkeling en herstel van waardevolle natuur (bijvoorbeeld om bos om te vormen naar heide) gecompenseerd. Minister Schouten en de provincies kondigden dat recent al aan in de Bossenstrategie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.