‘Overaanbod aan bedrijventerrein geen probleem’

Onderzoek: overcapaciteit in gemeente Raalte zit plannen in Heino en Heeten niet in de weg

RAALTE – De gemeente Raalte heeft op papier dan wel een overaanbod van 6,7 hectare als het gaat om beschikbaar bedrijventerrein, maar dat zit verder niks of niemand in de weg. De provincie niet, omliggende gemeenten niet en ook de plannen voor nieuwe bedrijventerreinen in Heino en Heeten niet. Dat stelt de gemeente na onderzoek door Stec Groep. “En dat is positief voor Raalte”, zegt wethouder Wout Wagenmans.

De West-Overijsselse gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland, Zwolle en de provincie Overijssel hebben met elkaar afspraken gemaakt over de programmering van bedrijventerreinen in West-Overijssel. Dit om elkaar niet in de weg te zitten of te beconcurreren. Raalte heeft op dit moment op papier 6,7 hectare te veel. Dat komt met name door De Zegge VII. Maar dan zijn de plannen voor bedrijventerreinen in Heino (3,5 hectare) en Heeten (3 hectare) nog niet eens meegerekend.
Gemeenten die op gemeentelijk niveau een overprogrammering kennen, waaronder Raalte, hebben daarvoor in 2017 een plan van aanpak opgesteld. Raalte zette in op versnelde uitgifte van kavels op de Zegge VII. Hierdoor is al een aardig deel van het overschot weggewerkt. De gemeente had ook toegezegd om met een strategisch plan te komen om het overschot aan te pakken. Dat strategisch plan (opgesteld door Stec Groep) ligt er nu en de conclusie is dat het wegwerken van het overschot niet nodig is.

Nauwelijks leegstand

Ten eerste is er dan wel een overaanbod van kavels in de kern Raalte, maar is er op basis van de verwachte vraag te weinig aanbod in de kernen in Heino en Heeten. Uit het onderzoek blijkt ook dat er nauwelijks bedrijven vertrekken naar omliggende gemeenten of juist vanuit die andere gemeenten naar Raalte verhuizen. Extra hectares in de gemeente Raalte zitten dus niemand in de weg. Daarnaast bestaat er in de gemeente nauwelijks leegstand (qua panden of nog beschikbare ruimte) op bestaande bedrijventerreinen. Raalte zit daarbij ergens tussen de 1,3 en 1,9 procent. Normaal gesproken ligt dat percentage volgens wethouder Wagenmans op ongeveer 5 procent. Dat alles maakt dat Raalte op basis van de eerder gemaakte afspraken voorstelt om geen maatregelen te treffen.

Kader met raster: Concreet

Voor het bedrijventerrein in Heino heeft de gemeente al een positief besluit genomen. Een bestemmingsplanprocedure is in voorbereiding. Over uitbreiding van het bedrijventerrein in Heeten is nog geen bestuurlijk besluit genomen, maar de plannen zijn concreet, zo laat wethouder Wagenmans weten. “En de ondernemers daar hebben haast!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.