Nieuwe Wetering krijgt natuurlijke oevers en visstuwen

BROEKLAND/ELSHOF – Het waterschap Drents Overijsselse Delta wil de oevers van de Nieuwe Wetering bij Elshof natuurlijker maken. Ook moeten twee stuwen hier zo aangepast worden dat vissen deze kunnen passeren.

De bovenloop van de Nieuwe Wetering loopt van de Langerhorstweg in Broekland door buurtschap Elshof tot de onderbreking door de Raalterwetering. Ook voor het stroomgebied van de Nieuwe Wetering bij Broekland, het tweede deelgebied van hetzelfde project ‘Water op Maat’ wordt aan verbeteringsplannen gewerkt voor enkele knelpunten.

Afgelopen jaar zijn meerdere variaties onderzocht om de bovenloop van de Nieuwe Wetering opnieuw in te richten. Onlangs heeft het bestuur van het waterschap in Zwolle de eerste stap gezet naar de beste oplossing per deelgebied, het zogenoemde voorkeursalternatief. Door deze keuze is nu op hoofdlijnen duidelijk welke maatregelen genomen gaan worden.

Waterschap DOD moet volgens de Kaderrichtlijn Water (KRW) voldoen aan kwaliteitseisen voor het oppervlaktewater. Daarvoor moeten de oevers van de Nieuwe Wetering natuurlijker worden en twee stuwen erin passeerbaar voor vissen. Voor die aanpassingen is het nodig dat er een strook grond langs de watergang gekocht wordt van de eigenaren van de aanliggende percelen. Deze hebben daarover een brief van het waterschap gehad.

In het (qua oppervlakte grotere) stroomgebied Broekland (richting Raalte) van de Nieuwe Wetering gaat het om twee watergangen. Met de eigenaren, die daar belang bij hebben, wordt door het waterschap persoonlijk contact opgenomen.

De plannen kunnen na het besluit van het waterschapsbestuur nu verder worden uitgewerkt. Het waterschap wil dat doen in nauw overleg met grondeigenaren en andere belanghebbenden. De verwachting is dat in 2022 gestart kan worden met de werkzaamheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.