Natuurbericht: Kleister’n door het veld

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Eerder deze week maakte hij op de bonnefooi een wandeling over het boerenland en door het landgoed.

“De fiets zet ik hier maar tegen de oude boom. Ik heb nog een paar uurtjes over om even over het landgoed te struinen. Langs de bosrand tussen het kuilvoer en het honderd jaar oude boerderijtje staan de diepe trekkersporen vol met water. Een dikke zijtak van een oude acacia vol met puisten en diep gegroefde schors heeft dienst gedaan als plukplaats voor een havik. Het slachtoffer was een houtduif.

Kijk, en hier kwam ik ooit op klaarlichte dag een vos tegen. Snel bukkend en met de camera in de aanslag was het afwachten welk pad zij zou volgen. En waarachtig, oog in oog op nog geen twintig meter, met een haas in de bek! Sommige dingen vergeet je niet snel. En dan schrik ik ineens van een moeizaam hoogte makende buizerd. Bijna zou het mooie beest verstrikt raken in de braamstruiken. En ja hoor, daar onder de wilg ligt de net gevangen prooi en opnieuw was een houtduif de pisang.

Poeh, hier moet ik het smalle slootje over. Wel smal, maar voor een stijve hark als ik toch net iets te breed. Dan maar tot aan de enkels kleisteren door het zeiknatte en soppige land. Kijk daar op de slootbodem komt spontaan water omhoog borrelen. Het zou zomaar ondergronds water van de Sallandse Heuvelrug kunnen zijn dat onderweg is naar de IJssel. Dit water is voedselrijk en dat moet je dan in het voorjaar terug kunnen zien in bijzondere waterplantjes in dit slootje.

Hier op die stobbe pel ik even mijn sinaasappeltje. Het is dezelfde boomstronk waar afgelopen zomer twee jonge grauwe klauwiertjes zo vaak gevoerd werden. Mooie plek hier trouwens. Op de een of andere manier kom ik hier vaker dan op andere delen van het landgoed. Kijk, in die wetering is altijd wat te zien en daar op de maisakkers en daar die ruigte langs het twieg. Kijk, het altijd natte bosperceel is alweer ingeplant met ‘Populus canadensis’ en zie die mooie coniferen eens mooi glinsteren in de zon. Dikke pluim voor dit altijd mooie en afwisselende landgoed…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.