Lauk: Carmel

Het bericht vorige week dat de havo/vwo-afdeling van het Carmel College Salland dichtging wegens een groot aantal coronabesmettingen had flink wat impact. Ik kreeg uit verschillende hoeken van het land appjes in de trant van ‘het is wel erg daar bij jullie in Raalte’.

Het was ook een pittig besluit met veel gevolgen voor de 1500 leerlingen, hun docenten maar ook voor allerlei Sallandse sport- en jeugdverenigingen. Van een afstand bekeken leek het mij een verstandig besluit, zeker omdat eindexamenkandidaten deze week al weer konden beginnen, maar uiteraard ontstond er discussie. Het helpt niet als een GGD-vertegenwoordiger in de krant verklaart dat sluiting niet gehoeven had. Een andere GGD’er moest dat weer rechtbreien; er zijn meer factoren dan alleen corona zoals onrust bij docenten, leerlingen en ouders. Het is inmiddels helaas een nationale sport; elk besluit rond covid-19 is te vroeg, te laat, te weinig, te veel, niet zinvol of niet nodig en wordt breed bediscussieerd.

Rector Han Nijboer van het Carmel zal dat nu herkennen. Een aantal jaar geleden (en wat kilo’s minder) was hij een uitstekende voetbalscheidsrechter, telg uit een bekende ROHDA-voetbalfamilie. In toespraken voor zijn docenten, medewerkers en leerlingen trekt hij nu nog steeds graag parallellen met de sport. Samenspel, presteren, een doel nastreven, van die sportieve dingen. Streng maar rechtvaardig, zo heb ik Han vroeger als jeugdleider bij Rohda leren kennen. Gemopper en gezeur over beslissingen waren er toen ook. Voetballers, ik geef het eerlijk toe want ook ik heb me daaraan bezondigd, hebben daar een handje van. In tegenstelling tot die tweede grote sport in Salland, handbal, waar besluiten van de scheidsrechters gewoon worden geaccepteerd. Zoals het hoort.

Zijn besluit had uiteraard tot gevolg dat opeens Raalte en Salland (heel kort) in het middelpunt van de publieke belangstelling stonden. Gelukkig volgde er geen publieke veroordeling. Dat laatste is ook een nationale sport geworden. Sinds de eerste uitbraak in maart is er al een lange rij van groepen geweest die vooral op de social media aan de schandpaal genageld werden. Van de carnavalsvierders in Brabant tot de wintersporters, van Staphorst tot studentenverenigingen, van Urk tot de bezoekers van Black Friday, van jongeren tot kerkgangers; allemaal kregen ze in de loop van dit jaar een tijdje de schuld van zo’n beetje alle problemen.

Waarschijnlijk hebben we dat nodig als volk. Je zit in een vervelende rotperiode thuis, je kunt niks tegen dat virus zeggen en dan is het lekker als je die boosheid op de een of andere groep kunt afreageren. Zeg maar de zwarte piet geven, al is die uitdrukking tegenwoordig niet meer politiek correct.

Gelukkig is er ook humor. Zo liet vicaris Ronald Cornelissen vanuit Lettele op Facebook een cartoon zien over Driekoningen. Dit keer brengen de drie wijzen uit het Oosten met hun kamelen geen goud, wierook en mirre mee naar Bethlehem, maar de vaccins van Pfizer, AstraZeneca en Moderna. ‘Ze zijn al op weg gegaan… ergens begin januari zullen ze arriveren! Rond de 6e’, laat de katholieke geestelijke weten.