Lauk: Afgelast

Er zijn van die jaren dat je zelfs als journalist met enkele decennia ervaring toch iets nieuws leert. Dit bijna afgelopen jaar was dat het schrijven over afgelastingen. Zo heet dat, afgelastingen, want het vaak gebruikte ‘aflassen’ en ‘aflassing’ zijn volgens de taalkundigen (nog) geen goed Nederlands.

Er werd heel veel afgelast afgelopen jaar. Natuurlijk gebeurde dat voor 2020 ook wel eens. Meestal had dat te maken met een sterfgeval, met (verwacht) slecht weer (zoals in februari nog de grote Sallandse Carnavalsoptocht) of met een organisatorische blunder. Geen vergunning aangevraagd of zoiets. In de loop van dit jaar was dat heel anders. Bijna niets ging meer door. Van Ribs & Blues tot Raalte on Ice, van Stöppelhaene tot de Dorpsquiz, van Raalte in de Smaak tot Cu en Cu. Vul de lange rij voor het eigen dorp zelf maar aan. De Sallandse Feesten gingen in winterslaap nadat de Kôle Kermse niet door ging. Je kunt zeggen wat je wilt maar de Broeklanders waren dit jaar toch weer mooi de allereerste.

Die afgelastingen waren allemaal om dezelfde reden, maar ook dan probeer je er als journalist elke keer een lezenswaardig artikel van te maken. Al kreeg ik sterk het gevoel dat de meeste lezers in de loop van 2020 niet verder meer kwamen dan de kop en dan iets zeiden als “Oh, ook… (zelf invullen) is afgelast”.

Het is een nieuw verworven vaardigheid als journalist waar je niet zo veel aan hebt. Ikzelf omschrijf 2020 wegens het ontbreken (kwestie van geluk, geen verdienste) van fatale besmettingen in mijn directe omgeving, vooral als saai. Er gebeurde niet zo veel. Er was een stroom van nieuws over dat virus en de gevolgen, er was veel gemopper op de beperkingen (en nu weer over het vaccin dat 2021 hopelijk een stuk minder saai gaat maken) en dat was het zo’n beetje.

Ikzelf hoor tot die grote groep die ook wel eens twijfelt over wat er allemaal gebeurt (en met wat voor enorme gevolgen voor zoveel mensen en bedrijfstakken), maar ik zie ook de volle ziekenhuizen. En daar liggen mensen niet voor niks, zo redeneer ik dan. Bij sommige maatregelen ontbreekt de logica. Ik vind het vreemd dat de sportscholen gesloten zijn en de slijters niet. Persoonlijk overleef ik dat wel, al moet ik daar politiek correct natuurlijk aan toevoegen dat ik mijn sportschool ontzettend mis. Als dan de gemeente Raalte na deze ‘Boring December’ de ‘Dry January’ aankondigt (een maand geen alcohol drinken), dan vrees ik toch het ergste qua animo. Een goed glas wijn (voor mijn beterhelft), speciaalbier of whisky (voor mij) is nog een van de weinige leuke dingen die ons rest. En zeker in januari, toch al een saaie maand van nature. Plus de online/ophaalbieb en Netflix voor de broodnodige cultuur.

Achteraf gezien hadden we een jaar geleden beter heel 2020 kunnen afgelasten en meteen maar meteen met 2021 moeten beginnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.