Ingezonden brief Hans de Kort: Milieubeleid

Hans de Kort is weer eens in de pen geklommen om zijn ongenoegen te uiten over het Raalter milieubeleid. Hieronder de tekst.

“In een rechtsstrijd om de gevolgen van het desastreuze landbouwgif glyfosaat heeft het Bayerconcern, producent van het beruchte RoundUp, met 100.000 van meer dan 125.000 US-slachtoffers een schikking getroffen en moet daarvoor een bedrag uittrekken van ca. 11 miljard dollar.
Dit najaar zet Bayer ook nog eens 750 miljoen dollar apart om toekomstige rechtszaken en schikkingen te financieren. Dit maakte het bedrijf bekend, nu ruim 1850 (op een totaal van 3800) zaken door de federale VS-rechtbank worden hervat. Er staan dus nog 1950 zaken in het nabije verschiet. En dan hebben we het alleen nog maar over de Verenigde Staten. Het is dan ook niet onlogisch dat de waarde van Bayer na die bekendmaking met 60% is gekelderd.
Hoe komt het toch dat rechters heel anders blijken te oordelen over oorzaak (het gebruik van gif) en gevolg (kanker, misvormingen, miskramen, zenuwstoornissen, et cetera), dan Nederlandse politici? Ook die van Raalte .
Dat deze middelen zijn toegestaan door de toetsingsinstanties, heeft bij het rechterlijke oordeel blijkbaar geen enkele doorslaggevende rol gespeeld. Logisch ook, want deze toetsing is immers in het geheel niet onafhankelijk, omdat de stoffen alleen worden beoordeeld op basis van door de producent verstrekte gegevens. Gegevens die zijn gebaseerd op voor de fabrikant gunstigste omstandigheden. Waartoe zulks leidt, hebben we allemaal kunnen zie bij het dieselschandaal. De daarbij gebruikte manipulaties hebben niet alleen grote financiële schade veroorzaakt, maar, door de enorme wérkelijke roetemissies en overschrijdingen met stikstofoxiden, de gezondheid van vele mensen geschaad.
De gevolgen van het gebruik van landbouwgiffen zijn echter, zeker op de lange termijn, waarschijnlijk veel desastreuzer. Vooral door het cumulatieve effect ervan.

Malafide

Naar de wérkelijke gevolgen van het gebruik van pesticiden voor mens en dier is inmiddels een door Europa gefinancierd, serieus, onderzoek gestart onder leiding van de Wageningse hoogleraar Violette Giessen. Zij laat weten dat het toegepaste toelatingssysteem niets met de realiteit van doen heeft, omdat “de echte processen en risico’s van pesticidecocktails er niet in zijn meegenomen”. En dan hebben we het nog niet eens over AMPA, een afbraakproduct van glyfosaat en schimmelbestrijders, waarvan is aangetoond dat het schadelijk is. Dat bij, zelfs lage doses, verbanden zijn gebleken met diverse ziekten, zoals kanker, Alzheimer en Parkinson. Giessen verwijst daarvoor naar een wetenschappelijk artikel uit 2018 van professor Ariena van Bruggen (Universiteit van Florida).

Insectenvallen

Uit onderzoek van de Brit Dave Goulson, hoogleraar aan University of Sussex, blijkt dat bloemrijke randen langs akkers met intensieve teelt, hoge concentraties gifstoffen bevatten, die soms zelfs hoger zijn dan in het gewas waarvoor ze zijn bedoeld. Het gif stapelt zich hier op waardoor insecten die deze randen bezoeken het hele jaar door blootstaan aan deze gifstoffen. Bloemrijke akkerranden blijken daardoor te zijn verworden tot insectenvallen. Zeker als ze in de buurt staan van intensieve sierteelten, zoals lelies.

Ontkenning

In Raalte ontkent een politieke meerderheid (Gemeentebelangen, CDA, VVD en BurgerBelangen) nog steeds dat de natuur enorme behoefte heeft aan beschermende maatregelen ter bevordering van diversiteit. Dat de producent van een van meest dubieuze en meest gebruikte landbouwgiffen miljarden euro’s uitgeeft aan slachtoffers van hun product, zegt deze politici helemaal niets. Ook het feit dat rechters in de VS, na grondig onderzoek, het concern Bayer/Monsanto hebben veroordeeld, zet hen niet aan het denken. De enigen waarnaar deze politici blijkbaar luisteren, zijn de producenten en de hen toegewijde, welwillende, onkritische toelatingsinstanties. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat het Raalter gemeentebestuur weigert het gebruik van landbouwgiffen op gemeentelijke gronden te verbieden en ook weigert om spuitvrije zones rond lelievelden en dergelijke voor te schrijven in zijn ruimtelijke plannen.
Op grond van het huidige beleid kom ik steeds weer tot maar één conclusie: De gemeentelijke nota “Groen, samen doen!” is een farce. Een farce die al begint met het voorwoord van de daarvoor verantwoordelijke wethouder Wagenmans. Want met het daadwerkelijke bevorderen van diversiteit heeft deze nota niets van doen. Ik vraag me af hoe sommige politici hun huidige beslissingen later aan hun kinderen denken te kunnen uitleggen.

Tot slot

In een persmededeling laat het Raalter college ons weten dat het gaat, citaat, “investeren in het onderhoud van de bomen zodat we op de lange termijn kunnen besparen op het snoeionderhoud”. Mij doet dit het ergste vrezen, gezien de enorme kaalslag die hier overal plaatsvindt. Vooral binnen het Natura 2000-gebied Boetelerveld. Om hieraan aandacht te besteden heb ik een passende promotiekaart gemaakt. Een nieuw gemeentelijk wapen is daarvan een essentieel onderdeel. De korenaren zijn daarin vervangen door moderne kettingzagen.”

Hans de Kort
Raalte

8 REACTIES

 1. Twee dingen:

  Het Roundup verhaal is mooi bij elkaar gefantaseerd. Beetje knippen, beetje plakken de boel afkraken maar geen alternatief bieden. We kunnen (nog) niet zonder dat middel. Het is zelfs de vraag of we dat ooit gaan doen. biologisch is een mooie droom en een niche. Nederland kan nu al niet voldoende voedsel voor haar eigen bevolking produceren. Laat staan biologisch waarbij de productie minimaal een derde lager ligt.

  Het Boetelerveld is provinciaal beleid in het kader natuur herstel werkzaamheden. Het heeft niks met de gemeente te maken.

 2. beste Hans,

  moet ik dit serieus nemen?
  je hebt het over glyfosaat, een herbicide!
  vervolgens kom je met argumenten op basis van een onderzoek naar pesticiden.
  daarbij haal je ampa aan.
  welke? de s of de r?
  o ja voor de goede orde, ampa heb ik met google opgezocht.
  en blijkt simpel gezegd een choline ester ase remmer te zijn, en dan nog simpeler het blokkeert je zenuwen waardoor de signalen van je hersenen niet meer bij je spieren enz aankomen en andersom.
  een stof die in het verleden veel werd gebruikt in insecten bestrijdingsmiddelen die een beetje te effectief waren.

  wat die rechtzaken in amerika aangaat, verdiep je er eens in hoe dat daar werkt.
  daar wordt je niet door een rechter veroordeeld.
  daar wordt je door een jury veroordeeld waar jij, ik en elke domme boer in kan zitten.

 3. Jammer dat de heer Zielman niet goed kan lezen. Iedereen weet zo langzamerhand wel dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor het Boetelerveld. Dat wil echter niet zeggen dat ze zich er niet mee bemoeid. Rond 2010 hebben b&w van Raalte zelfs een brief gestuurd aan toenmalig minister Gerda Verburg van LNV en zich daarin beklaagd over het geplande beheerplan. Nadien hebben b&w nooit een vinger uitgestoken ter verhindering van de enorme bomenkap die toen in het Boetelerveld heeft plaats gevonden. Ook niet bij vele hectaren bos die er dit jaar aan hebben moeten geloven. Vandaar de kaart.
  Ik had van de heer Zielman meer inhoud verwacht dan het geleuter over vermeend plak en knipwerk. Graag had ik gehoord waar de feiten niet kloppen.
  De bezoekers van Salland Centraal zijn intelligent genoeg om alsdan een oordeel te vellen.

  • Meneer de Kort, dag Hans.

   De lezer is inderdaad goed instaat om zelf een oordeeel te vormen. Daarom heb ik ze mijn reactie gegeven. Dat was op inhoud. Alle andere gelul heeft geen mens wat aan.

 4. Hans houdt de boel scherp. Dat is nodig. Want Raalter politiek is namelijk een ‘ons kent ons, we beschermen mekaar’ goed.

  • Hans is als de meeste linkse drammers. Staan altijd bij de harde werkers te commanderen met een grote waffel en twee linkerhanden in de broekzak hoe het beter moet! Dus liever kwijt dan rijk.

 5. Ik vind het aardig van de heer Zielman dat hij in mijn opiniestuk “inhoud” heeft ontdekt. Het tegendeel is jammer genoeg het geval met zijn reactie. Opnieuw nergens iets te ontdekken waarmee hij aantoont waar mijn betoog niet klopt. Het doet me denken aan een zekere Donald Trump.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.