Gerlant: Code Oranje

Het gaat snel de laatste weken. De politieke arena op rechts verandert nogal, vaak in split seconds. De soap bij Forum voor Democratie(FvD); ik kan het niet meer bij benen. En dat zegt wat, al zeg ik dat zelf…

De Overijsselse  FvD-fractie gaat verder als fractie ‘Overijssel 2020’. Vier van de vijf althans, Enschedeër Andreas Bakir blijft trouw aan Thierry Baudet. De nummer zes van de twee jaar terug vanuit het niets verkozen FvD Statenfractie, Chilion Snoek, zit sinds afgelopen zomer in de fractie ‘Mooi Overijssel’, een samenwerking met Fred Kerkhof die ooit voor de partij 50Plus in de Staten verkozen is.

Fred wilde weg bij het eeuwige geruzie binnen de landelijke partijtop op het Haagse pluche. Chilion was helemaal klaar met het boreale gebrul en het niet optreden tegen extreemrechtse ideeën binnen FvD, vertelde hij mij afgelopen voorjaar terwijl ik hem een avondje mocht spiegelen nadat hij uit de fractie gestapt was. De reden waarom zijn oud-fractiegenoten nu, samen met anderen, Thierry het mes op de keel  hebben gezet en het nu zo’n circus is.

Wat ik de afgelopen twee jaar sinds zij in de Staten zitten geleerd heb, is dat zij allemaal stuk voor stuk de politiek in zijn gegaan omdat zij vinden dat er wat veranderen moet. Een korte samenvatting kan zijn: er moet meer naar de inwoners geluisterd worden en de oer-Nederlandse basiscultuur moet meer beschermd worden. Wat ik ook geleerd heb, is dat het allemaal stuk voor stuk oerdegelijke en goede mensen zijn, maar ook dat we er in een volgende Staten-periode waarschijnlijk geen een van terug gaan zien.

Wat ik het afgelopen jaar mooi vond om te zien was hoe de voormalige FvD-fractie in de Staten steeds vaker afstand nam van het PVV-geschreeuw voor de bühne en tot inkeer kwam. Liet zien dat zij volwassen mensen zijn die het democratisch systeem begrijpen en met ter zake doende moties en amendementen komen.

Maar dan het (landelijke) geruzie op dit moment. Ik zie overeenkomsten met twintig jaar terug. Ik zie dezelfde drijfveren om de politiek in te gaan en ik ben bang dat het op een zelfde manier eindigen gaat. Met een kogel en dat moet voorkomen worden. Ons democratisch bestel, we noemen dat ook wel het Huis van Thorbecke zit goed in elkaar. Het biedt alle ruimte aan haar inwoners om samen een weg te vinden waar we met dit land heen willen. We richten het opnieuw in op dit moment, de nieuwe omgevingswet is daar een voorbeeld van. Wil jij tegen windmolens en zonnevelden zijn, dan kan dat, dan heb jij als inwoner een stem. Wil jij voor de boeren zijn en tegen massa-immigratie? Ook dat kan.

Een jaar of wat terug werd ik als een van de gangmakers achter de bestuurlijke vernieuwingen in Salland benaderd door een movement die Code Oranje heette. De democratie vernieuwen van onderuit was hun drive en ik heb een poosje meegedaan totdat ze met elkaar op dreef kwamen en mee gingen doen aan de verkiezingen. Toen ben ik afgehaakt en waar ik bang voor was, is gebeurd. Ruziënd kwam de trein, die nog niet eens op gang was, tot stoppen.

Nu gaat deze club weer meedoen en Johan Stuut, een van de vier voormalige FvD-statenleden heeft aangegeven zich aan te sluiten en verkiesbaar te zijn voor de Tweede Kamer. Ik zal dus binnenkort een keer naar Nijverdal moeten om zijn verhaal te horen in mijn zoektocht op wie ik nu ga stemmen. Mijn zoektocht met in het achterhoofd de overtuiging dat Nederland in 2060 een kleine 20 miljoen inwoners heeft.

Terug naar Overijssel, twee fracties die nu met die mooie provincienaam pronken, twee fracties met mensen die het beste voor Overijssel en haar inwoners willen en meerdere politici die nu modder naar elkaar gooien. Stop daar mee. Ga bij elkaar zitten en kijk elkaar in de ogen. Zet je over je eigen ik heen en bewijs de komende twee jaar dat ik het fout zie. Dat het mogelijk is om lokaal en op rechts  zonder geruzie politiek te voeren. En Den Haag? Vergeet het, wat er nu zit is te dom om voor de duvel te dansen.

Reageren?
Gerlant@regiobode.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.