‘Er moet nog heel wat water door de rivier’

Heetense ondernemers zetten vaart achter plannen bedrijventerrein, maar willen niet te vroeg juichen

HEETEN – Als de drie, vier bedrijven uit Heeten die nu interesse hebben voor een plek op het beoogde nieuwe bedrijventerrein bij het dorp ook daadwerkelijk meedoen is al zo’n 80 tot 90 procent van het terrein verzegd. Martijn Elders, voorzitter van de Heetense Ondernemers Vereniging wil echter niet te vroeg juichen. “We leven in rare tijden. Voordat het zover is, moet er nog heel wat water door de rivier.”

Martijn benadrukt dat het nieuwe bedrijventerrein vooral bedoeld is voor bedrijven uit Heeten en omgeving. De plannen zitten op dit moment in de voorontwerpfase. Er wordt gewerkt aan een globale indeling. De beoogde grond aan de Dorpsstraat heeft nog een landbouwbestemming en een bestemmingsplanwijziging moet nog worden aangevraagd. Martijn hoopt dat dat in het eerste kwartaal van volgend jaar kan gebeuren.
Het stuk grond meet circa drie hectare. Het is al jaren in eigendom van projectontwikkelaar Explorius uit Rijssen. De grond grenst aan bedrijventerrein de Telgen II. “Explorius zag ten tijde van de ontwikkeling van de Telgen II al mogelijkheden voor latere uitbreiding en heeft de grond daarom toen al gekocht”, vertelt Martijn. Hij is er eerlijk over: hij heeft twee petten op. Hij is voorzitter van de HOV, maar als directeur van Elders Metaal heeft hij zelf ook plannen om een stuk grond op het nieuwe terrein te kopen.
Enkele jaren geleden kreeg de HOV (die volgens Martijn circa dertig aangesloten bedrijven telt) signalen van enkele leden. Nieuwe uitbreidingsmogelijkheden zouden welkom zijn. De vereniging zocht daarna contact met Explorius. Volgens Martijn vonden z’n anderhalf tot twee jaar geleden de eerste serieuze gesprekken plaats. “We gingen plannen maken, in overleg met de gemeente, naar de tekentafel, terug naar de tekentafel en zijn uiteindelijk de wensen gaan inventariseren. Niet alleen van de ondernemers, maar ook van de andere betrokken partijen. Het waterschap, de omwonenden en Stichting Wandel- en Fietspaden uit Heeten; veel partijen die er iets van moeten vinden. Dat maakt het niet gemakkelijker. Neem Stichting Wandel- en Fietspaden. Die heeft hier in het verleden fantastische fiets- en wandelpaden aangelegd, maar dat project was wel gekoppeld aan subsidie. Als we het bedrijventerrein mogen uitbreiden, wordt het een puzzel. In het kort: dan vervalt er wat aan paden en zal er wat moeten worden omgelegd.”

Kwetsbaar

Martijn hoopt desondanks snel spijkers met koppen te slaan. “Als de drie, vier bedrijven die nu interesse hebben ermee doorgaan, zal er naar verwachting ook weer wat vrij komen in het dorp. Dat zorgt voor doorstroming, nieuwe kansen voor ZZP’ers en kleine ondernemers. Daar hopen we ook op. Het is ook goed voor het dorp. Van oudsher hebben we hier in Heeten enkele bedrijven met een redelijke omvang. Die willen we ook graag behouden, natuurlijk ook met het oog op de werkgelegenheid en de leefbaarheid van het dorp. Niet dat ze verhuizen Raalte, zoals in het verleden helaas wel eens gebeurd is. Begrijp me niet verkeerd, dat mag ook, iedereen moet zijn eigen keuzes maken, maar het is wel jammer als je bedrijven zo verliest.”
De ondernemers willen gas geven, maar Martijn is wel voorzichtig. “Enkele partijen zullen eerst de keuze moeten maken of ze hiermee door willen gaan. Nogmaals, we hebben het nu over drie, vier gegadigden. We leven in rare tijden. Als er eentje afhaakt, praat je over een andere situatie. Dat maakt de plannen kwetsbaar. Zo links en rechts kreeg ik al te horen van mensen dat het mooi is dat het gaat gebeuren, maar zo ver is het nog niet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.