Dik 180.000 euro voor steun aan cultuur in Raalte

RAALTE – De gemeente Raalte trekt dik 180.000 euro uit voor steun aan acht culturele organisaties. In totaal heeft Raalte tot nu toe acht verzoeken om financiële steun vanuit de gemeentelijke cultuursector ontvangen en die worden allemaal gehonoreerd met een bedrag. Dit om te voorkomen dat de organisaties dit jaar niet aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. Het grootste deel van het geld, 147.000 euro, is bestemd voor het Hoftheater.

De rest van het geld gaat naar de Coöperatie met Theater Podium Heino (5.184 euro), De Laarman in Luttenberg (13.300 euro); Heino Vocaal (1.000 euro); interkerkelijk Zang- en Gospelkoor Freedom (2.000 euro); Drumfanfare St. Caecilia Raalte (5.000 euro); muziekvereniging Ons Genoegen uit Heino (4.365 euro) en vereniging voor heemkunde Omheining uit Heino (2.400 euro).
Het totaalbedrag blijft onder de 222.000 euro van het door het Rijk beschikbaar gestelde compensatiebudget voor de cultuursector. Daarom kon het Raalter college van B&W er zelf over besluiten. De gemeente denkt hiermee een substantieel deel van de cultuursector te helpen om door de crisis te komen. “Omdat veel culturele instellingen grotendeels of helemaal draaien op vrijwilligers, valt de omvang van de ondersteuningsverzoeken relatief mee”, zo schrijft de gemeente. “De cultuursector in de gemeente Raalte bestaat uit ongeveer 110 culturele instellingen, verenigingen en eenmansbedrijven (kunstenaars, dirigenten, docenten). Met name de podia en de musea hebben het moeilijk, doordat ze een aantal maanden de deuren geheel moesten sluiten en daarbuiten slechts een beperkt aantal bezoekers mogen ontvangen. Daarnaast hebben ook enkele koren en muziekverenigingen en een historische vereniging het moeilijk, omdat ze inkomsten missen doordat ze langere tijd niet kunnen optreden en geen activiteiten kunnen organiseren. Anderzijds blijven de kosten veelal gelijk.”
De ondersteuningsverzoeken hebben betrekking op het jaar 2020. Het zijn momenteel nog geraamde tekorten. Met de vaststelling van de betreffende jaarrekeningen is de exacte omvang pas definitief vast te stellen. Het kan zijn dat de tekorten daardoor lager of hoger uitvallen. Daarnaast zijn de gevolgen van de coronamaatregelen op de culturele instellingen in het jaar 2021 op dit moment niet te overzien. Dan moet opnieuw worden bekeken wat de situatie in de cultuursector is.

Overigens valt het op dat dorpshuizen en MFA’s zich vooralsnog niet bij de gemeente hebben gemeld. Wethouder Frank Niens zegt dat het zou kunnen dat er vanuit die hoek alsnog verzoeken komen, maar laat doorschemeren dat niet echt, of althans niet op grote schaal, te verwachten. “We hebben hierover met alle verenigingen en organisaties contact gehad. De signalen zijn uitgezet en de info heeft alle partijen bereikt. Het is in elk geval onze intentie dat de dorpshuizen niet onderuit gaan. We gaan er vanuit dat we daar geld genoeg voor hebben. Mocht dat niet het geval zijn, dan gaan we terug naar de raad, maar dat voorzie ik niet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.