De Parabool enthousiast in de Joetse

Nieuwe locatie voor Talentenlab, Op Maat, Textielatelier en winkel met lunchroom

RAALTE – Het is een drukte van belang in de Joetse. Overal staan nog ingepakte verhuisdozen, links en rechts wordt nog hard gewerkt. Vier dagbestedingslocaties van de Parabool zijn er al ingetrokken of doen dat nog de komende weken. Voor zowel de medewerkers als cliënten van het Talentenlab, Op Maat, de Paraboolwinkel en het Textielatelier best spannend.

“Maar de Joetse biedt zoveel meer mogelijkheden om samen te werken. Je bent beter zichtbaar, de kosten van gezamenlijke huisvesting zijn lager, je hebt minder vervoer voor de cliënten nodig, noem maar op. Wij als medewerkers, maar ook onze cliënten zien het helemaal zitten”, zo maken Rita Maatman (persoonlijk begeleider Talentenlab) en Hermien Lugtenberg (persoonlijk begeleider Textielatelier) duidelijk.
Het gemeenschapscentrum, begin jaren ’80 in opdracht van de gemeente Raalte gebouwd op de plek van het vroegere transportbedrijf Reefman, is vorig jaar verkocht aan de Raalter ondernemer Rob Aa. Het gebouw is daarna flink aangepakt met onder meer extra isolatie en verder verduurzaamd met zonnepanelen en een warmtepomp. In de Parabool vond Aa een bij de bestemming passende nieuwe gebruiker.
Door corona is alles rond de verhuizing de afgelopen maanden wat langzamer gegaan dan in eerste instantie gepland. Geen probleem, zo vertelt Rita. “Dat heeft ons ook de kans gegeven om samen met onze cliënten alles rustig te selecteren; wat moet mee of niet. Zo’n verhuizing is een hele stap voor ze, dat moet je rustig doen en goed begeleiden.”
Bij het Talentenlab gaat het om een gevarieerde groep van mensen met een zorgvraag, bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel of mensen in een sociaal isolement. Samen maken zij allerlei producten (van sieraden tot schilderwerk) die in principe voor de verkoop in de eigen winkel bestemd zijn. Het Talentenlab zit nu op de begane grond van de Joetse, net als ‘Op Maat’ waarvan de cliënten een gezellige en zinvolle dagbesteding krijgen aangeboden.

Hele stap

Eind december volgt de verhuizing van de Paraboolwinkel (met koffie-en lunchroom) die in het Kulturhus zat (maar die door corona al maanden gesloten is); in januari gevolgd door het Textielatelier dat naar de bovenverdieping gaat. “Een hele stap nadat we zeventien jaar in Heeten hebben gezeten”, zo vertelt Hermien. “In het Textielatelier werken onze cliënten aan allerlei opdrachten op textielgebied zoals naaien, weven en stof bedrukken. We hebben net een heel grote opdracht afgerond voor ziekenhuizen. Die wilden corona-aanwijzingen in schorten laten naaien. Maar ook bij het Textielatelier is het natuurlijk het belangrijkst dat onze cliënten met veel plezier werken aan mooie producten voor de eigen winkel en webshop. Hier in de Joetse kunnen we meer samenwerken en overleggen met andere afdelingen. Je bent ook bij ziekte van een begeleider niet meteen zo kwetsbaar. In Heeten werkten we tot nu toe met vijf begeleiders, een kleine groep. Hier in de Joetse praat je over vijftien medewerkers of zo. Deze verhuizing geeft nu al nieuw elan, zo heb ik gemerkt. Je ontmoet elkaar meer, spreekt elkaar meer en dan ga je vanzelf denken aan nieuwe mogelijkheden, ook voor nieuwe cliënten. Bovendien zou het leuk zijn als dan ook wat meer mannelijke begeleiders komen werken…”

Kerstkaartjes

Ook de wereld buiten de Joetse wordt niet vergeten. Meer samenwerking met bijvoorbeeld horeca en andere bedrijven, meer contact met de bewoners van het Raalter centrum. “Die zullen afgelopen tijd wel gemerkt hebben dat er hier meer bedrijvigheid was. We willen hier echt wat moois van maken samen met de buurt. We zijn al bezig met kerstkaartjes voor alle buurtbewoners omdat we door corona nog niet veel meer kunnen doen. Maar als het weer kan gaan we zeker een open huis houden en de buurt uitnodigen. Het moet leuk zijn om hier een bakje koffie te komen doen. Er is hier ook ruimte voor een terras aan de voorkant en een zandbak voor de kinderen. Dat schept genoeg mogelijkheden.”
En de naam de Joetse? “Die blijft zeker, maar misschien dat daar nog iets bij komt om te laten zien dat we hier samen als de Parabool zitten. Misschien leuk te zijner tijd voor een prijsvraag. Trouwens, nieuwe vrijwilligers zijn hier altijd van harte welkom, zet dat er maar gerust bij.”

Voor de volledigheid, de bakkerijen van de Parabool in Mariënheem en Broekland en de Houtwerkplaats in Heeten blijven gewoon op hun huidige plek.

Foto: Rita Maatman (rechts) en Hermien Lugtenberg voor de Joetse waar de verschillende dagbestedingslocaties van de Parabool zich aan het vestigen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.