Carolien Jonkman: O nee, doe het niet…

Een vader en moeder kwamen in de praktijk met de vraag of wij verbinding konden maken met hun zoon die zichzelf heeft gedood. Zo’n verzoek is voor mij ook even slikken en bewust ademen. Even weer goed het leven in mijn eigen lichaam ervaren, mijn benen weer op de grond voelen staan. En zoals altijd bij nieuwe klanten, weet ik niet hoe het gaat. In deze pittige situatie bouw ik veel rustmomentjes in om zorgvuldig en duidelijk af te stemmen.

De manier van praten van de overleden jongen was voor mij bijzonder, maar deze ouders herkenden hun zoon in de antwoorden en berichten. Op vragen als ‘waarom? en ’wat maakt dat je…’ heeft de jongen het elke keer over ‘verzachtende omstandigheden…’ en als ik hem over alcohol en drugs vraag, krijg ik in eerste instantie geen antwoord.

Ongeveer een jaar terug hoorde ik over 4MMC en 3 MMC. Toen hoorde ik dat veel jongeren in het uitgaansleven in Raalte, Salland en vooral in Oost-Nederland met zeer wijde pupillen knarsetandend aanwezig zijn. De effecten van 3MMC worden door gebruikers omschreven als een combinatie tussen MDMA (XTC) en cocaïne. Het komt voor in poeder en kristalvorm en kan ingenomen of gesnoven worden. Het is een chemisch middel en vaak vervuild met andere middelen. Het is goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar en nu nog legaal. Het is zeer verslavend. Net als bij amfetamines komt het lichaam in een soort vluchtstand te staan; licht gevoel in de benen, hartslag en bloeddruk hoog en blijkbaar geeft het soms meer zelfvertrouwen. Doordat een gebruiker snel weer een nieuwe shot neemt, put iemand zich erg uit, zeker als de persoon niet bewust is.

Terwijl ik er met mensen over praat, hoor ik meer ervaringen. Een man heeft het een keer gebruikt en had meteen sterke depressieve gedachten, een ander werd erg angstig, maar over het algemeen geeft het een fijn energiek gevoel. Iemand die meer verantwoordelijkheid voor zichzelf nam, plande het gebruik. Hij gebruikt het een enkele keer, eet dan van tevoren en na gebruik een goede energierijke maaltijd, let dan op voldoende water drinken en poetste vaker zijn tanden.

Maar bovenstaande jongen was zijn eigen proefkonijn. Hij heeft dagenlang veel alcohol en 3MMC gebruikt, vertelden zijn vrienden na onze sessie aan zijn ouders. Op jonge leeftijd had hij al filmpjes gezien over ‘challenges’ en hij wilde vanuit deze uitgeputte staat ook nog ervaren hoe het voelt om een touw om je nek te hebben totdat je high wordt. Dat is dus mis gegaan.
O nee…

Mogelijk juist nu er geen feestjes zijn, praat hierover alsjeblieft.
Reageren mag; info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.