Carolien Jonkman: Hoe zorg je voor jezelf in corona tijd?

Veel mensen hebben vanuit hun opvoeding niet echt geleerd om voor zichzelf te zorgen. Een mevrouw bleef zeggen: “Ik heb dit nooit gekund en er is altijd tegen mij gezegd dat ik het niet kan.” Dat is jammer en dient niet haar welzijn.

Maar hoe zorg je dan voor jezelf? Natuurlijk: slaap voldoende; eet gezond; drink voldoende water en af en toe ook iets lekkers; beweeg en rust. Maar mogelijk wil je daarin steeds meer stapjes nemen en nu nog meer anders doen. Lief over jezelf denken; een korte lieve blik in de spiegel en een kleine korte knuffel aan jezelf. Net als Pipi Langkous denken: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” of anders alleen een stap zetten als het idee hebt dat je je er beter van gaat voelen. Alle andere dingen aan je voorbij laten gaan.

Ook nu in de Coronatijd weten we wat we niet willen, maar waar word ik wel blij van? En natuurlijk afstemmend op wat er mogelijk en passend is in deze tijd. En eventueel wat vooruitkijkend. Ervaren wat er is en voelen wat voor gedachten daarbij horen. Dan leer je welke gedachtes je fijn doen voelen of niet. En dan ga je ontdekken hoe je dat fijne gevoel kunt herhalen en wat het niet fijne gevoel je wil vertellen. Dat is een signaal dat je lichaam anders wil.

Ikzelf ben opnieuw begonnen met me af te vragen: wat heb ik nodig? Rust of actie? Een voetenbad, een massage of juist een heel goed boek? Creatief zijn of juist gaan wandelen? Soms mijmerde ik terug naar mijn kind zijn en vroeg ik me af waar ik van droomde.

Begin van het jaar merkte ik dat mijn omgeving mijn grenzen minder goed opmerkte, dus mocht ik ze nog duidelijker neerzetten. Dus met sommige vrienden heb ik meer afstand en heb ik juist meer contact en verbinding-op afstand. Elke dag balans ik de tijd en energie die ik aan anderen besteed met de tijd die ik aan mezelf besteed. En ik probeer te bedenken wat ik nog graag zou willen doen of kunnen; een opleiding volgen of maken, instrument bespelen, cursus, een taal leren, een andere beroep kiezen, straks weer gaan reizen. Maar vooral; houden van mezelf zoals ik ben. En niet vergeten dat emoties in me op komen omdat het richtingaanwijzers zijn. Gevoel is er om gevoeld te worden. En elke keer ervaar ik het als erg fijn als ik dankbaar ben voor dat wat ik wel in mijn leven heb en dat wat wel goed gaat.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.