Bernard en Betsie van Rossum-Haarman 60 jaar getrouwd

NIEUW HEETEN – Bernard en Betsie van Rossum-Haarman uit Nieuw Heeten vierden afgelopen dinsdag hun 60-jarig huwelijk. Het stel kreeg bezoek van locoburgemeester/wethouder Wout Wagenmans.

Bernard van Rossum uit Nieuw Heeten zag zijn toekomstige vrouw Betsie Haarman (uit Heeten) langsfietsen tijdens Stöppelhaene in Raalte. Om haar te leren kennen, bezocht hij vervolgens een dansavond in Heeten, waar hij haar ten dans vroeg. Na een verkeringsperiode van 3,5 jaar trouwden ze, beiden 23 jaar jong, op 29 december 1960.
Iets verderop van het ouderlijk huis van Bernard hadden ze een boerderij laten bouwen, waar de stallen direct bevolkt werden door de door broer Wim ‘opgespaarde’ koeien en de bruidskoe die Betsie meekreeg. Zoals gebruikelijk in die tijd stopte Betsie met haar werk buitenshuis en samen startten ze de boerderij en werd er een gezin gesticht. Ze kregen vier kinderen; twee zoons en twee dochters. Later kwamen hier elf kleinkinderen bij en inmiddels één achterkleinkind. Hun dochter Ellen overleed in 2006 plotseling aan de gevolgen van een longembolie. Dit gaf hen veel verdriet.

Rompslomp

De twee waren boer en boerin in hart en nieren. Ze genoten van de verschillende soorten dieren die ze hielden en van elk seizoen met zijn bijbehorende werkzaamheden. De liefde voor het vak brachten ze over op hun kinderen, die hiermee in hun voetsporen traden. De steeds meer bijbehorende administratieve rompslomp en telkens veranderende regelgeving vormden een grote ergernis voor Bernard. De twee waren dan ook blij toen in 1992 hun jongste zoon in het bedrijf kwam en deze lasten voor zijn rekening nam. Bernard kon zich zo richten op wat hij leuk vond om te doen; het boerenwerk.
Ondanks dat Bernard meer van voetbal hield dan van de paardensport, bood hij de beginnende ponyclub De Marsruiters (waar drie van zijn kinderen lid van waren) aan om tijdelijk bij hen te komen rijden. Uiteindelijk maakten vele ruitertjes zo’n 23 jaar lang wekelijks gebruik van dit aanbod.

Vakantie

Betsie hield van tuinieren, zowel de bloementuin als de moestuin lagen er altijd netjes bij. Ook naaide ze vele kleren voor de kinderen. Daarnaast was ze druk met bloemschikken en handwerken.
Toen de kinderen groter werden en de boerderij konden runnen, gingen Bernard en Betsie jaarlijks op vakantie. Ze kregen meer tijd voor hobby’s. Bernard ging elke maandagavond naar de volleybal en Betsie ging elke dinsdagochtend fietsen met een groep dames. Samen gingen ze volksdansen en zwemmen. Ook werd er in verschillende groepjes wekelijks een kaartje gelegd.
In 1995 werd naast de boerderij hun huidige woning gebouwd. Qua gezondheid moeten ze de laatste jaren wel inleveren, maar met hulp van de families om hen heen en de thuiszorg kunnen ze tot nu toe op hun eigen plekje verblijven. Zeker in het afgelopen coronajaar zijn ze daar blij en dankbaar voor.

Bernard en Betsie wandelen nog veel rondom de boerderij achter hun rollators en Bernard gaat vaak bij de melkrobot zitten en geniet dan van de koeien. De twee vierden hun 60-jarig huwelijk op kleinschalige wijze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.