6.000 euro extra per jaar voor SOH met oog op vervoersdienst

HEINO – Stichting Ouderenwerk Heino (SOH) mag dit jaar en de komende drie jaar telkens 6.000 euro extra subsidie van de gemeente Raalte tegemoet zien. SOH kreeg eerder jaarlijks 3.500 euro; dat wordt dus 9.500 euro. SOH had zelf om de extra subsidie gevraagd.

De verhoging heeft alles te maken met de afschaffing van een belastingregeling. De stichting kan sinds 1 januari van dit jaar namelijk geen gebruik meer maken van de regeling om de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) terug te vorderen bij de aanschaf van een nieuwe rolstoelbus of rolstoelauto. Dit is een extra kostenpost van naar schatting ruim 40.000 euro die de SOH de komende zes jaar terug moet verdienen om na die periode weer hetzelfde materiaal te kunnen kopen.
SOH is al jaren actief in met name Heino, maar ook in de andere kernen in de gemeente. De stichting biedt naast een klussendienst, koersbal en een duo-fiets op het Wooldhuis ook vrijwilligersvervoer aan voor inwoners die niet de beschikking hebben over eigen vervoer. Juist omdat de SOH beschikt over een rolstoelbus en een rolstoeltaxi voor individueel vervoer ziet de gemeente het vrijwilligersvervoer als een belangrijke voorziening voor mensen met mobiliteitsbeperkingen (denk aan rolstoelgebruikers). Dit onderscheidt de stichting volgens de gemeente dan ook specifiek van de Algemene Hulpdienst Raalte, die gebruik maakt van reguliere personenauto’s van de vrijwilligers zelf.
“Tot op heden heeft de SOH zichzelf financieel gered met een relatief lage waarderingssubsidie van ruim 3.000 euro per jaar”, zo stelt de gemeente. “Mede dankzij onder andere giften, belastingvoordelen en inkomsten uit vervoersritten.” Raalte stelt dat rolstoelvervoer door de SOH voor de gemeente aanzienlijk goedkoper is dan het inschakelen van professionele vervoerders; een besparing van zo’n 20.000 euro per jaar. Hierbij zijn de reguliere taxiritten nog niet meegerekend.
Het is geen voorwaarde, maar de gemeente Raalte vraagt wel aan de stichting om meer de samenwerking te zoeken met de Algemene Hulpdienst Raalte. “De coördinatie in beide besturen wordt steeds ingewikkelder”, stelt wethouder Gerria Toeter. “Als ze gebruik maken van elkaars kracht kunnen ze in de benen blijven met iets minder overheadkosten. Dat zou beide partijen goed helpen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.