Ingezonden: Zonneparken in Heino

(Ingezonden brief)

RAALTE – Raaltenaar Kees Huls is in de pen geklommen naar aanleiding van de plannen voor zonneparken in Heino. Hij heeft een alternatief. Hieronder de brief.

“Recent werd door de gemeente Raalte een informatienotitie gepubliceerd over hoe er voldaan zou kunnen worden aan de door de overheid gestelde voorwaarden voor een energietransitie. Hierin worden ook weer de plannen voor zonneparken aan de Kanaaldijk en Telgensbos/Vlaminckhorst in Heino opgevoerd, waartegen veel tegenstand bestaat vanwege ontsiering van ons prachtige Sallandse landschap op deze unieke locaties.

Er zijn echter veel betere mogelijkheden: kort geleden heeft de gemeente grond aangekocht voor de uitbreiding van het industrieterrein Blankenfoort in Heino. Dit zou een uitgelezen plek zijn voor aanleg van zonneparken tegen de N35 aan en eventueel ook nog op de strook tussen het bestaande industrieterrein en de rijksweg. In een dergelijke omgeving tussen weg en industriebebouwing storen dergelijke parken niet. Ook bevinden zich geen woningen en boerderijen in de directe omgeving. Zelfs windmolens zouden hier denkbaar zijn.

Waarschijnlijk zal het nieuwe industrieterrein niet onmiddellijk volledig verkocht worden, zodat het voor de gemeente van voordeel kan zijn om de grond nog 15 jaar geld te laten opbrengen door de verhuur aan de leverancier van de panelen en molens. Wel moet in deze plannen rekening gehouden worden met de toekomstige verdubbeling van de N35 en de aanleg van een ventweg voor langzaam (landbouw)verkeer en een fietssnelweg F35 tussen de stoplichten Heino Noord en Zuid van de N35. Hier kunnen grote stappen gezet worden in de transitie, zonder dat het landschap ingrijpend wordt aangetast!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.