Zes lopende initiatieven voor zonneparken in Raalte

RAALTE – Op dit moment lopen er zes initiatieven voor zonneparken in de gemeente Raalte. Daarbij gaat het om één project waarvan de vergunning in aanvraag is; vier die in de voortoetsfase zitten en één in de verkennende fase. Dat blijkt uit een informatienotitie aan de gemeenteraad. Die wil elk kwartaal een actueel overzicht zien van deze initiatieven.

Foto: Pixabay

De gemeente heeft eerder al voor vier zonneparken een vergunning gegeven (die vier zijn dus niet bij de eerdere zes gerekend). Daarvan is op dit moment alleen het zonnepark in Heeten gerealiseerd. De drie projecten die verder over een vergunning beschikken zijn de Zonneweide Wijheseweg (1,8 hectare); Horstweg Broekland (waterberging/Potties gat, 2 hectare) en het MBI-terrein in Raalte (circa 1,5 hectare; uitvoering start waarschijnlijk eind dit jaar).

De vergunning voor het omstreden project aan de Kanaaldijk-Zuid in Heino (14 hectare) van ontwikkelaar Powerfield is inmiddels aangevraagd. Daarnaast zitten er vier initiatieven in de voortoetsfase (nog geen vergunning aangevraagd). Het gaat onder andere om het project Telgenbos in Heino (nabij de Vlaminckhorst). Solarfields heeft zich daar inmiddels teruggetrokken; nieuwe ontwikkelaar Trio Investment komt met een nieuw ontwerp op basis van het advies van het Oversticht en eerdere reacties van omwonenden.

Aan de Sumpelweg in Raalte bestaan plannen voor een zonneveld van 16,3 hectare. Een eerdere vergunningsaanvraag in mei 2020 is door ontwikkelaar Kronos Solar ingetrokken; overleg met de omgeving wordt verder opgestart. Sunrock wil bovendien een zonneveld van acht hectare aanleggen op de Rekoplas bij Luttenberg. Een eerste gesprek met de omgeving heeft plaatsgevonden. De gesprekken met Duurzaam Luttenberg over lokaal eigenaarschap lopen. En tenslotte wil datzelfde Sunrock ook een zonneveld van acht hectare realiseren aan de Hogebroeksweg in Luttenberg. Een eerste gesprek met de omgeving heeft plaatsgevonden; de ontwikkelaar beraadt zich op een vervolg. De gemeente Raalte heeft tenslotte zelf nog een eigen project in de verkennende fase. Daarbij gaat het om plannen voor een zonneveld van anderhalve hectare onder de hoogspanningslijnen bij de Zegge VII (de waterberging).

Stopgezet

Inmiddels zijn drie initiatieven stopgezet. Daarbij gaat het om de plannen van Endona voor een zonneveld van circa 2 hectare aan de Nijverdalseweg 52. Het plan was volgens de provincie in strijd met de verbreding van de N35. Solar Provider Groep wilde een zonneveld van 15 hectare aanleggen bij Boetele, maar na de eerste informatieavond heeft de ontwikkelaar besloten het plan niet door te zetten. Dat geldt ook voor de plannen van dezelfde ontwikkelaar voor een zonneveld aan de Haarlesedijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.