Waterschap gaat aan de slag met versterken van dijken

REGIO – Bij een Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft berekend dat 169 van de 228 kilometer grote dijken langs de IJssel, de Vecht en het Zwarte Water nog niet voldoen aan de aangescherpte normen voor dijken. Het Rijk scherpte de normen aan in 2017. “Dat door de strengere eisen de dijken momenteel niet voldoen aan de normen, betekent overigens niet dat de dijken slecht of kwetsbaar zijn”, benadrukt Breun Breunissen van het Waterschap Drents Overijsselse Delta.

“Het is te vergelijken met een APK-keuring. Als mijn auto op dit moment aan de APK voldoet, maar de eisen van de APK worden strenger gemaakt, heb ik nog steeds dezelfde auto van dezelfde kwaliteit, maar moet er toch wat aan gebeuren om het aan de nieuwe eisen te laten voldoen. Zo is het ook met deze dijken. We gaan ermee aan de slag en maken ze nog sterker dan dat ze al zijn.”

Tijdelijke maatregelen

Op het moment dat het Rijk de nieuwen normen vaststelt, zijn de waterschappen aan zet om hier invulling aan te geven. Dit is een proces waar jaren overheen gaan. Dat betekent niet dat in deze periode de waterveiligheid in het geding is. Door tijdelijke maatregelen houdt het waterschap de veiligheid op het vereiste niveau, tot het moment dat de dijken zijn versterkt en aan de nieuwe normen voldoen.“Hierbij valt te denken aan dijkbewaking tijdens hoogwater, oefeningen voor onze vrijwillige ijkwachters en het preventief nemen van tijdelijke maatregelen, zoals het leggen van zandzakken indien nodig.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.