Vroeger in Salland: de Boerenleenbank in Raalte

Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat over de Boerenleenbank

In het verleden waren er in Raalte, evenals elders, twee Boerenleenbanken: de katholieke Boerenleenbank, die van 1904 dateert, en de Algemene Coöperatieve Boerenleenbank, oftewel de Raiffeisenbank, die hier tien jaar later, in 1914, werd opgericht. Op initiatief van pastoor J.M. Nagels en ‘enkele voorname boeren’ werd op 30 juni 1904 de ‘RK Parochiale Boerenleenbank te Raalte’ opgericht. De eerste kassier was Theodorus Jansen, exportslager en hier dan ook algemeen als Spekjäntie aangeduid. Spekjäntie moest het doen met 1 gulden per week. Op zondag 16 oktober 1904 ging de bank voor het eerst open, in een achterkamer van Jansen aan de Heerenstraat. In 1907 werd Jansen als kassier opgevolgd door G.J. (Jan) Schurink, onderwijzer en correspondent van de Nieuwe IJsselbode en de Twentsche Courant. In zijn woning aan de Stationsstraat moest nog extra ruimte komen voor een kassiersvertrek en een enorme brandkast. Schurink bleef tot zijn overlijden in 1932 kassier, zijn vrouw nam daarna twee jaar waar en in 1934 nam bestuurslid Ogink de functie over. In 1947 werd hij opgevolgd door A.J. Westenenk, beter bekend als Anton van de Panne, die in 1949 zijn intrek nam in het pand van de erven Voorthuis aan de Kerkstraat 10. In 1954 werd voor het eerst een directeur benoemd: A.M. ter Bekke. Onder diens leiding werd in 1956 een plan gemaakt om aan de Kerkstraat, tegenover de basiliek, een geheel nieuw onderkomen voor de bank te realiseren. Op 6 februari 1958 vond de officiële opening plaats van het nieuwe gebouw. ’s Morgens om 9.30 uur werd er eerst door de Hoogeerwaarde Deken Oderkerk een plechtige H. Mis opgedragen, waarna hij het gebouw inzegende. De officiële opening van het gebouw werd verricht door burgemeester Broos Ganzeboom, waarna de receptie en de verdere feestelijkheden plaatsvonden in het naastgelegen St. Bernardusgebouw. Ter Bekke werd in de jaren zeventig opgevolgd door H.J. (Harry) Reekers. In die periode stichtte de bank aan de Westdorplaan in Raalte een filiaal, door de rode kleur ‘de rooie bank’ genoemd. In 1978 werd besloten tot een fusie van de beide banken tot Rabobank Raalte. Gerrit Weulink, voorheen directeur van de Raiffeisenbank, en Harry Reekers van de Boerenleenbank vormden de directie van de nieuwe bankinstelling die vijftig medewerkers telde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.