Raalte stelt 3 miljoen beschikbaar voor uitvoer Economische Agenda

Extra inzet op ondernemersvriendelijkheid, innovatie, vestigingsklimaat en samenwerking

RAALTE – “Een stevige agenda met de bijbehorende financiële middelen”, zo omschrijft wethouder Dennis Melenhorst de nieuwe Economische Agenda van Raalte. Die omvat de economische doelen die de gemeente zich tot en met 2025 heeft gesteld. In totaal stelt Raalte 3 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoer ervan. Dat is nog zonder de extra middelen die het Rijk, de provincie en de regio Zwolle bij zullen dragen. De gemeente is nu nog bezig met de verdere uitwerking van de plannen. Sowieso komt er, zoals eerder al bekend was gemaakt, geld voor investeringen in de centrums van Raalte en Heino.

Foto: Pixabay

De Economische Agenda omvat meerdere speerpunten. Zo wil Raalte de komende jaren extra inzetten op een ondernemersvriendelijke dienstverlening; innovatie; betere afstemming van het onderwijs op de arbeidsmarkt; het vestigingsklimaat en de vrijetijdseconomie. Daarbij wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met de Regio Zwolle en de andere omliggende regio’s.

In 2017 scoorde de gemeente nog een 4,8 bij het onderzoek naar de MKB-vriendelijkste gemeente. Twee jaar later was dat cijfer een 7. Daar zijn dus qua ondernemersvriendelijkheid grote stappen gezet. Maar Raalte wil daar verder op blijven inzetten. Door bijvoorbeeld goed en intensief contact te houden met de ondernemers en twee keer per jaar een ondernemersevent te houden. Raalte streeft naar minimaal een top 10-notering en als het even kan een plaats in de top 3 van MKB-vriendelijkste gemeenten in de provincie. “Maar bij ondernemersvriendelijkheid gaat het bijvoorbeeld ook om betalingssnelheid, aankoopbeleid en vergunningstrajecten; die kunnen korter”, stelt Melenhorst.

Wat innovatie betreft wil de gemeente samen met het bedrijfsleven, onderwijs en Kennispoort regio Zwolle inzetten op robotisering, technologisering en digitalisering. Verder wil Raalte inventariseren welke landelijke hulpprogramma’s daarvoor beschikbaar zijn en inzetten op realisatie van het 5G-netwerk. Ook is het de bedoeling om meer werk te maken van circulair ondernemen. Dat komt neer op een bedrijfsvoering met zo weinig mogelijk afvalstoffen. “In principe is de markt daarbij aan zet”, stelt Melenhorst. “Er worden mooie stappen gezet, denk bijvoorbeeld aan een bedrijf als Hoogeboom, maar ook wij als gemeente kunnen dat stimuleren. Door meer werk te maken van ons inkoop- en afvalbeleid. Daarbij gaat het om het creëren van randvoorwaarden in overleg met het bedrijfsleven. Het mag de ondernemersvriendelijkheid niet in de weg zitten.”

Zelfbewustzijn

Ook voor de agrofoodsector ziet de gemeente mogelijkheden. Daarvoor wordt een aparte agenda opgesteld. Verder wil Raalte startende en groeiende bedrijven in contact brengen met concullega’s in de regio om zo van elkaars kennis gebruik te kunnen maken. Daarnaast wil de gemeente internationalisering aanmoedigen. De Regio Zwolle heeft zich tot doel gesteld om de vierde economische regio van Nederland te worden en daar wil Raalte actief aan bijdragen. Ook de internationale profilering zal in samenwerking met de regio gebeuren. Ook daarbij wil Raalte een faciliterende rol spelen door regionale bedrijven met elkaar in contact te brengen en meer informatie te bieden over de beschikbare landelijke en provinciale hulpprogramma’s. Ook is het de bedoeling om in samenwerking met de Regio Zwolle meer internationale bedrijven naar de regio te halen.

Hoewel vele bedrijventerreinen in de gemeente dit moment tegen hun grenzen aanlopen is er in Raalte nog wel enige ruimte. “Het is echter niet zo dat wijzelf achter grote internationale spelers aan gaan”, zegt Melenhorst, “95 procent van de groei in de gemeente komt door doorgroei van het eigen bedrijfsleven, maar we willen wel uitstralen wat we te bieden hebben. Ook als het gaat om het woonklimaat voor eventuele medewerkers die hier terecht komen. Daarbij gaat het ook om zelfbewustzijn. Soms zit de aard van de regio ons daarbij nog een beetje in de weg, we zijn niet zo van het op de borst slaan, maar we mogen best trots zijn en dat uitdragen. De werkgevers geven zelf ook aan dat het zelfbewustzijn hier gegroeid is.”

Toerisme

Voor het speerpunt van onderwijs en arbeidsmarkt wil de gemeente onder andere een lokaal actieplan opstellen. Wel zal het coronavirus daarop een stempel drukken. Melenhorst: “We wilden ons eerst inspannen om bepaalde tekorten op te lossen, maar door corona is de situatie in sommige sectoren veranderd. Zo zijn er sectoren die nu kampen met een overschot aan personeel. Daarbij willen we bekijken of bijscholing nodig is. Er is door corona wel wat veranderd…”

Wat het vestigingsklimaat aangaat, zet Raalte in op extra (kwalitatief goed ontwikkelde) hectares aan bedrijventerreinen. Zo wordt er gewerkt aan 3,5 hectare extra in Heino. Verder zullen, zoals eerder gezegd, de centra van Raalte en Heino worden aangepakt. Daarnaast komt Raalte volgend jaar ook met een plan om de markten toekomstbestendig te maken. Verder komt de gemeente met een nieuw evenementenbeleid en is het de bedoeling om het aantal verblijfstoeristen te laten groeien naar 300.000 per jaar en meer dagjesmensen te trekken.

 

Flexibel

De laatste economische visie van de gemeente Raalte stamt uit 2005. Volgens Melenhorst was daarin nog vooral sprake van een ondersteunende functie ten opzichte van de steden Zwolle, Deventer en Almelo. “Toen werd enkel ingestoken op behoud van werkgelegenheid. Hoe anders is dat nu. De afgelopen jaren tonen aan dat Raalte een veel belangrijkere rol speelt in de regionale economie en een sterk vestigings- en ondernemersklimaat kent. Nog nooit was het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente zo hoog als begin 2020. Daarbij past een ambitieuze Economische Agenda, maar ook een agenda die flexibel is en kan inspelen op de huidige actualiteit. Zeker nu.”

Wel wordt in de Economische Agenda opgemerkt dat Raalte vooral veel MKB-bedrijven huisvest, die op een breed vlak actief zijn. “Het voordeel hiervan is dat we minder kwetsbaar zijn voor ontwikkelingen binnen bepaalde branches.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.